Diari Més

El PP vota en contra de garantir el finançament pels Jocs al Congrés

Totes les formacions polítiques, menys el PP, van mostrar el seu suport a la Proposta No de Llei que demanava la modificació dels pressupostos

El diputat Ferran Bel.

Ferran Bel: «L'Estat afegeix 653 MEUR en Defensa i no mira pels Jocs»Anna Fortuny

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Es trenca el consens entre els principals partits que es mostraven a favor del finançament, per part de l’Estat espanyol, dels Jocs Mediterranis, que se celebraran l’any vinent. El Partit Demòcrata Europeu Català (PDECAT), de la mà del diputat Ferran Bel, va presentar aquest dimarts, durant la Comissió d’Hisenda al Congrés dels Diputats, una Proposició No de Llei (PNL), que demanava a l’executiu concretar la consignació pressupostària dedicada als Jocs Mediterranis. A partir d’aquí, els diferents partits van transaccionar la proposta per acabar redactant un document, que va ser aprovat per 21 vots de totes les formacions, menys el PP, que s’hi va posicionar en contra, amb 14 vots.

En un principi, la Proposició de No Llei que va presentar el PDECAT es demanava que s’aprovés una consignació pressupostària per l’any 2017, de 3 milions d’euros per la piscina i 9 milions d’euros per les despeses d’operativitat. «Hem utilitzat la Comissió per un tema de temps, per agilitzar la concreció de la inversió per part de l’Estat», va explicar el diputat Ferran Bel. Per la seva banda, el diputat popular de Tarragona, Jordi Roca, va justificar el seu vot contrari dient que «si s’hagués aprovat aquesta PNL, l’any 2017 no hi hauria piscina, ja que la inversió dels 3 milions d’euros de la piscina no es poden incloure als Pressupostos Generals de l’Estat».

Finalment, després de les esmenes dels diferents representants polítics assistents a la Comissió, el redactat aprovat per tots els partits, –exceptuant el Partit Popular–, diu que s’ha d’efectuar amb urgència, abans del 15 de desembre, les modificacions pressupostàries oportunes en el Pressupost del 2016, «per garantir el finançament compromès per l’Estat amb els Jocs Mediterranis» –diu el text–, dotant d’una partida de tres milions d’euros per la construcció de la piscina olímpica de l’Anella Mediterrània. Per altra banda, el redactat aprovat contemplava la incorporació d’una partida de 9 milions d’euros per les despeses operatives dels Jocs, en els Pressupostos generals de l’Estat del 2017. A més, en el cas que no es materialitzi la modificació pressupostària per la piscina olímpica, els Pressupostos del 2017 també hauran d’incloure una partida amb aquests diners.

El diputat tarragoní Jordi Roca, i els seus companys de partit, van votar en contra, i tenint en compte que el Partit Popular està dins del govern municipal, la decisió guanyava pes. «Al Congrés, el PSC no dóna suport al Govern, per tant pot fer el que vulgui», va dir Roca, qui va afegir que «la Proposició de No Llei presentada per Ferran Bel estava mal redactada. Les coses s’han de fer bé i per separat. No s’han de barrejar les coses, anem a pams. De moment, deixem que el Govern en funcions asseguri els 3 milions d’euros. A la següent legislatura ja treballarem per la resta».

Però Ferran Bel va manifestar que «quan falten 10 mesos per a l’inici dels Jocs, no podem estar simplement en declaracions de bones intencions. Era necessari que existís una concreció pressupostària perquè, d’aquesta manera, el proper govern estarà obligat a complir els acords assolits avui. En cas contrari, no podrà aprovar els pressupostos de 2017. Esperem que el Partit Popular, que s’ha quedat sol, rectifiqui i es torni a afegir al consens». Passades dues setmanes de la Declaració Institucional dels Jocs Mediterranis, per part de totes les formacions polítiques, el diputat popular Jordi Roca assegura que «la intenció de Bel és carregar-se els Jocs perquè desitgen el fracàs d’aquest projecte».

El diputat Joan Ruiz (PSC), va assegurar que «el grup Popular hauria d’haver-se sumat, ja que no hem demanat res que no s’estigui negociant». En la mateixa línia, Sergio del Campo, diputat de Ciutadans, va explicar que «en un primer moment no vam entendre la proposta de Bel, ja que semblava una actitud partidista, però després de les esmenes hem aconseguit un redactat que servirà perquè els Jocs siguin una prioritat». L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, en declaracions a diversos mitjans de comunicació, va assegurar que els Jocs es veuran beneficiats si finalment no se celebren unes terceres eleccions i, tot i formar part del grup parlamentari que votarà «no» a la investidura de Rajoy, Ballesteros es va mostrar agraït a l’abstenció del PSOE perquè d’aquesta manera hi haurà finançament.

tracking