Diari Més

Música

Cantant boleros amb sabor canari

Los Sabadeños porten l'espectacle 'Antologia del Bolero' aquest divendres al Palau Firal

La formació porta 50 anys sobre els escenaris i ha publicat una setantena de treballs.

Cantant boleros amb sabor canariCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Van començar fa tot just 50 anys portant per tota la geografia espanyola les cançons característiques del folklore canari. Després van ampliar el seu repertori i van sumar-hi el cançoner llatinoamericà. I des de fa un temps, el bolero s’ha incorporat en la seva discografia i les seves actuacions. Los Sabandeños arriben a Tarragona aquest divendres per presentar justament el seu últim espectacle Antologia del Bolero, un recorregut per les cançons més emblemàtiques d’aquest gènere, que oferiran al recinte del Palau Firal a partir de les 9 de la nit. La formació canària, a més, farà un repàs als temes més destacats de la seva llarga trajectòria.

Aquesta gira de concerts serveix com a carta de presentació del seu nou disc d’estudi Son Boleros que acaba de sortir al mercat aquest mes d’octubre. Com bé indica el seu nom, el treball aprofundeix en aquest estil musical, recopilant cançons que parlen d’amor i desamor i que han marcat la història sentimental de moltes persones a una banda i l’altra de l’Atlàntic. De fet, els boleros han estat els encarregats de donar fama i popularitat a Los Sabandeños arreu del món.

Unint les influències del gènere

En aquest últim disc, s’han recopilat peces conegudes del repertori bolerístic universal però també s’ha fet una picada d’ullet a l’origen illenc de la formació amb algunes cançons, que si bé continuen sent boleros, tenen un regust canari. A més a més, l’àlbum també ha reunit les principals influències musicals que actualment rep aquest gènere com els trios mexicans, la cubania del son, el txa-txa-txa, la bossa nova o el jazz.

La de Tarragona serà la segona actuació de la gira Antologia del Bolero, que els portarà fins a finals d’any a divuit localitats de l’Estat. De fet, demà donaran el tret de sortida al tour promocional amb un concert a Lleida. Aquests dos concerts seran els únics que els duran per terres catalanes. Pel 2017, la formació ja té algunes dates confirmades, tot i que el calendari encara no està tancat, segons expliquen.

So canari

La història de Los Sabandeños està marcada per la recerca d’un llenguatge hispà que aprofundeix en el coneixement de la sonoritat tradicional canària i en els vincles que té amb la música llatinoamericana. Enguany, el grup celebra els 50 anys sobre els escenaris, mig segle amb una trajectòria imparable que suma 70 discos i més de dos milions de còpies venudes a Espanya, Amèrica Llatina, alguns països europeus com Bèlgica, Itàlia o Portugal, i Japó, i una nominació als Grammy llatins pel disc Te canto un bolero, que va comptar amb la col·laboració de Maria Dolores Pradera.

Els membres de la formació remarquen que després de tants anys Los Sabandeños és un projecte que «continua viu i puixant». Creuen que la clau ha estat en renovar any rere any el seu repertori i els seus espectacles amb l’objectiu que «la música d’arrel popular no mori».

tracking