Diari Més

Formació

La URV ja ofereix l'especialitat de català en el màster de secundària

La decisió s’ha pres a causa de la gran demanda d’estudiants de filologia que volen ser professors d’ESO i Batxillerat

El màster es cursarà a la Facultat de Ciències de l'Educació i Psicologia, a Sant Pere i Sant Pau.

La URV ja ofereix l'especialitat de català en el màster de secundàriaM.P.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Mireia Sánchez, de 25 anys, resident a Barcelona i graduada en Filologia Catalana, fa les maletes per venir a estudiar a Tarragona. I és que, enguany, per primera vegada, la Universitat Rovira i Virgili ofereix quaranta places per l’especialitat de Llengua i Literatura Catalana i Castellana en el Màster de Formació del Professorat d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat. Per la seva banda, la Mònica Casanovas, de Sant Sadurní d’Anoia i també graduada en Filologia Catalana, no ha tingut tanta sort i, finalment, no ha entrat al màster que hagués fet realitat el seu somni: ser professora de català de l’ESO i de Batxillerat. I és que són molts els alumnes que s’han quedat a les portes. Per això, enguany, la URV ha decidit implantar aquesta especialització, «i així evitar també els desplaçaments dels alumnes tarragonins cap a altres universitats», explica Montse Giralt, vicerectora de Política Acadèmica de la URV.

La gran demanda d’alumnes d’arreu de Catalunya per cursar aquesta especialització, que és un requisit imprescindible per poder exercir la docència en l’educació secundària, ha estat el motiu pel qual la URV ha decidit implantar aquesta formació, a una setmana vista de començar el curs acadèmic.

Feia sis anys, –d’ençà que es va crear aquest màster–, que la URV demanava incloure l’especialització de català i castellà. No ha estat fins aquest 21 de setembre que la Direcció General d’Universitats ha fet la petició a la URV. «Un dia després se’ls va contestar que d’acord. El dia 26, la Generalitat ho va corroborar i el dia 28 vam obrir les preinscripcions», explica la vicerectora.

La incorporació d’aquesta especialitat ha implicat doblar alguns grups del temari comú i, també, activar els continguts propis de l’especialitat. «Posar en marxa tot això amb tan poc temps està sent complicat», explica Giralt, que afegeix que, «actualment ens trobem en un procés de selecció de professors per poder cobrir les noves necessitats». És per això que fins al pròxim 27 d’octubre no està previst que comencin les classes. Els altres anys, el màster s’iniciava la primera setmana d’octubre. De moment, avui, els quaranta alumnes que ompliran les places hauran de matricular-se. Això significa que, a partir d’ara, tots aquells alumnes de filologia catalana i castellana que vulguin dedicar-se a la docència, podran fer-ho sense haver de desplaçar-se a altres universitats de Catalunya.

El màster, que es cursarà a la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia, «oferirà, durant un any –60 crèdits–, eines i recursos per donar classes a adolescents. A més, també compta amb un bloc de pràctiques externes a diferents instituts», explica Giralt.

Reivindicació

Uns 260 alumnes d’arreu de Catalunya de Filologia Catalana i Castellana s’han quedat sense plaça per cursar l’especialització. Això ha causat malestar entre alguns estudiants, que fins i tot han decidit engegar una recollida de firmes a través de la plataforma Change.org. «Demanem una ampliació de nombre de places, ja que la docència és gairebé l’única sortida que té aquest grau de Filologia», explica Mònica Casanovas, una de les alumnes que no ha entrat. Per altra banda, els estudiants també denuncien que «no s’estableixen criteris per entrar a l’especialització de català, ja que hi ha estudiants de teatre o de comunicació que poden cursar-lo perquè han tret més nota que nosaltres, però mai han fet assignatures pures de llengua. Això és injust», reivindica Casanovas.

tracking