Diari Més

Sanitat Pública

L'hospital Joan XXIII deixa d'implantar vàlvules aòrtiques de substitució

La gerència del CatSalut a Tarragona farà un seguiment d’aquesta mesura presa des del Departament, per si és necessari fer un replantejament

Els pacients del Camp de Tarragona hauran de ser atesos a la Vall d'Hebron, a excepció dels de Reus, que ho faran al Sant Pau.

L'hospital Joan XXIII deixa d'implantar vàlvules aòrtiques de substitucióCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pròxim 24 d’octubre, l’Hospital Joan XXIII col·locarà la darrera vàlvula aòrtica de substitució a través d’un cateterisme, una intervenció que es fa en pacients que han patit una degeneració de la vàlvula original i no poden ser operats. Ja s’han anul·lat les cites per a les proves preoperatòries dels pacients que hi havia en llista d’espera d’aquesta innovadora intervenció anomenada TAVI, que realitza el servei d’Hemodinàmica de l’hospital tarragoní. Es confirmen així, els pitjors auguris dels quals ja va alertar a finals d’agost, el doctor Mohsen Mohandes, coordinador de l’àrea.

L’eliminació d’aquest servei es produeix arran de la instrucció del Servei Català de Salut, feta pública el passat 22 de setembre, que va entrar en vigor aquest darrer 1 d’octubre. A partir d’aquesta data, només cinc hospitals de Barcelona estan autoritzats a realitzar aquesta intervenció no invasiva, que no requereix ni tan sols d’anestèsia general. La decisió, presa des de Barcelona, s’empara en el fet que cal «contribuir en la sostenibilitat del sistema, a la millor racionalització i l’adequada utilització dels recursos», segons diu el document de Salut. Cada vàlvula de TAVI té un valor aproximat de 18.000 euros.

A l’hospital Joan XXIII, l’estupefacció és patent. Els professionals no s’expliquen com una tècnica que s’està realitzant amb èxit des del passat desembre al seu centre es pot retirar de cop i volta. De fet, segons asseguren, la gerència del centre dóna suport a la tasca duta a terme per l’equip d’Hemodinàmica. Es qüestionen especialment els «requisits i condicions» imposats pel CatSalut, per poder acollir aquest tipus d’intervencions. Segons aquesta instrucció del 22 de setembre, és imprescindible que el centre hospitalari que vulgui realitzar la col·locació de vàlvules aòrtiques tingui un servei de Cirurgia Cardíaca, una unitat de la qual l’hospital Joan XXIII no disposa. Treballadors de l’hospital creuen que aquesta condició s’ha inclòs expressament per excloure al centre tarragoní de la llista i recentralitzar aquesta intervenció a Barcelona. «És totalment una excusa, perquè els pacients als quals se’ls hi ha implantat una vàlvula a Tarragona ja havien estat descartats per la cirurgia. És a dir, un cirurgià cardíac, en una sessió conjunta amb el personal de Joan XXIII, ja ha dit que determinat pacient té un alt risc quirúrgic i no és operable», apunta.

«No és necessària una unitat de Cirurgia Cardíaca»

Reforça la continuïtat del servei, tot i la manca de cirurgia, un estudi elaborat per alguns dels més reputats cardiòlegs europeus, en la revista científica European Heart Journal. Confirmen «la viabilitat i seguretat del TAVI en centres on no es disposa de Cirurgia Cardíaca». Refrenen la seva tesi amb el seguiment a un miler de pacients de centres que disposaven d’aquesta unitat quirúrgica i d’altres que no, i la conclusió és que no van observar «riscos en el preoperatori, complicacions majors i mortalitat hospitalària significativament diferents dels que en tenien i dels que no en tenien». De fet, no és res fora de l’habitual que s’apliqui aquesta tècnica en centres sense la unitat, a la qual des d’ara obliga el CatSalut. A tot l’Estat, hi ha una dotzena de centres que ho fan, «i amb bons resultats», segons explica un metge de l’hospital Joan XXIII.

D’altra banda, des de la secció sindical de CGT a l’hospital, es mostren absolutament indignats amb la decisió presa des de Barcelona. «Això ens ho han robat, ja s’havia implantat i es feia amb èxit. Les TAVI han ajudat moltes persones de la província. És un inconvenient pels pacients i familiars, ja que s’hauran de costejar una pensió o qualsevol emplaçament per acompanyar-los a la intervenció», apuntava Agustí Aragonès, portaveu del sindicat. «Continuarem lluitant, si convé, recollirem signatures i si cal tancar-nos a l’hospital, doncs ens tornarem a tancar», afegia.

Petita esperança

La polèmica instrucció del CatSalut deixa una petita esperança perquè la implantació de les vàlvules torni a Joan XXIII algun dia. Al document s’exposa que cal «establir un sistema de seguiment i avaluació de l’atenció i el procés assistencial, i dels seus resultats, a l’efecte de detectar possibles millores i proposar les mesures corresponents». Això és en el que la gerència del Servei Català de Salut treballarà. «Si amb el seguiment i amb l’evolució científica es pot demostrar que, al Camp de Tarragona i a la província, hi ha el nombre de casos suficients, la tecnologia, i els coneixements necessaris per fer-ho, doncs és una instrucció que ens hauríem de replantejar», apunta, el màxim responsable de Salut al territori, Roger Pla, qui tracta a l’hora de fer entenedora la mesura presa des de Barcelona. «Com és un procediment nou i complex, la instrucció busca la màxima concentració per tenir un temps d’implantació de la nova tècnica el més curt possible. Perquè com més en facin i en millors condicions, ja que més curt serà el temps d’aprenentatge i més bons seran els resultats».

Precisamentaquest dijous, el conseller de Salut, Toni Comín, serà a Tarragona per presentar el Pla Estratègic Sanitari del Camp de Tarragona i visitar l’Hospital Joan XXIII, on inaugurarà oficialment la segona fase de la reforma d’Urgències. Sindicats i professionals esperen que el conseller convoqui una junta facultativa per tal de poder-li exposar el malestar creat amb la retirada de la tècnica TAVI. S’hi sumaran moltes altres reivindicacions.

tracking