Diari Més

La manca de voluntaris redueix el servei d'esmorzar del local per a persones sense llar Cafè i Caliu

Els usuaris, persones sense recursos, es queixen de la situació actual perquè no els hi donen «menjar calent»

Imatge de l'interior de la Casa dels Transeünts, on es porta a terme el servei Cafè i Caliu.

La manca de voluntaris redueix el servei d'esmorzar del local per a persones sense llar Cafè i CaliuCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cafeteria social més coneguda de Tarragona rep el nom de Cafè i Caliu, i està situada a la Casa dels Transeünts, –a la plaça Peixateries Velles–. D’ençà que es va fundar, dóna servei d’esmorzar a més de 150 persones diàriament, incloent-hi caps de setmana. Però des de fa uns mesos, el servei s’ha reduït notablement. «Ja no disposem de varietat ni de menjar calent. A més, no podem mirar la televisió i ens hem de dutxar ràpidament», explica José Sobrino, un dels usuaris del servei Cafè i Caliu. Aquest fet ha causat la indignació entre els habituals usuaris, la gran majoria són persones sense recursos econòmics.

El principal motiu d’aquests canvis és la manca de voluntaris. Abans de l’estiu, el responsable del projecte, José Ramon Bahillo, –molt estimat entre els usuaris–, va haver d’abandonar la seva tasca per problemes de salut. El mateix va passar amb altres voluntaris que, de manera gradual, han anat deixant la tasca per problemes de salut i d’altres per jubilació. Cal tenir en compte que la major part dels voluntaris tenen una edat avançada, superant els 80 anys alguns.El problema es fa present durant la setmana, perquè el cap de setmana arriben molts voluntaris joves que cobreixen el servei en la seva totalitat. Tot i així, des de Càritas Interparroquial, entitat que gestiona Cafè i Caliu, té la intenció d’engegar una campanya de captació de nous voluntaris, tal com explica Xavier Morell, rector delegat de les parròquies que formen Càritas.

Les queixes

Cada dia passen per les instal·lacions de Cafè i Caliu unes 150 persones que busquen fer l’únic àpat consistent de la jornada. En José Sobrino és un d’ells i, denuncia que, «des de l’estiu, les coses han canviat cap a pitjor: no ens donen mai menjar calent, no ens deixen mirar la televisió com abans i el temps per dutxar-nos és molt just», explica. I és que el servei de cafeteria també inclou la dutxa. José Sobrino i d’altres usuaris de Cafè i Caliu fan responsables de la situació a la persona que encapçala ara el projecte, és a dir, que ocupa el lloc de José Ramon Bahillo. «Les persones que hi havia abans a Cafè i Caliu van lluitar molt per aconseguir que l’esmorzar fos digne i per aconseguir que els més necessitats ens sentíssim a gust. Ara les coses són diferents», explica Sobrino, indignat. Assegura que si la situació no canvia, es portarà a terme una concentració a les portes de l’Ajuntament i, si convé, «faré una vaga de fam», explica Sobrino.

Per la seva banda, des de Càritas Interparroquial s’assegura que «les coses funcionen com han de funcionar i els objectius s’estan complint. Ara bé, depenent de la temporada, els col·laboradors donen menys menjar», explica Xavier Morell. Pel que fa al tema de les dutxes, el rector assegura que «són molts els que es volen dutxar i, per tant, els usuaris no disposen de tanta estona. Preferim que es dutxin tots, encara que sigui ràpidament», explica. Finalment, el servei Cafè i Caliu ha incorporat, recentment, un servei d’assistència social pels usuaris.

tracking