Diari Més

Infraestructures

L'Ajuntament compra el pàrquing del Mercat Central perquè l'obra es pugui acabar

Espimsa ha fet un primer pagament per cobrir les despeses dels proveïdors perquè les obres es tornin a posar en marxa i complir amb el calendari

Imatge de l'estat de les obres del Mercat Central, que es tornaran a reprendre aquesta setmana.

Espimsa arriba a un acord per recuperar l'aparcament del MercatCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’empresa municipal Espimsa ha arribat a un acord amb l’empresa que està portant a terme les obres del Mercat Central, Isolux Corsán, per recuperar l’aparcament subterrani de les instal·lacions, que va vendre a la constructora fa 9 anys, quan van començar les obres. Tot i així, en el contracte inicial es contemplava que, un cop finalitzades les obres, l’Ajuntament tindria el dret a tornar a comprar l’aparcament. L’import total pel qual Isolux Corsán vendrà l’aparcament és de 5.393.512,16 euros, gairebé un milió menys que la quantitat inicial.

La reversió d’aquestes instal·lacions, que permetrà unir el nou aparcament subterrani amb el de la plaça Corsini, s’ha avançat perquè, tal com va publicar Diari Més fa unes setmanes, l’empresa constructora Isolux Corsán té un gran deute i no podria pagar a les empreses proveïdores, encarregades de portar a terme instal·lacions com els ascensors o l’aire condicionat. Amb aquest ràpid acord de recuperació de l’aparcament, l’Ajuntament ja ha avançat la quantitat de 750.000 euros, que ha anat a parar directament a les empreses subcontractades, amb la intenció que les obres es tornin a posar en marxa durant aquesta setmana.

D’aquesta manera, les obres es desbloquejaran i les empreses proveïdores cobraran els diners que els hi correspon. Aquests són alguns dels mecanismes que ha utilitzat l’Ajuntament per tal que les obres no parin i així garantir l’obertura del Mercat al gener.

Buscar finançament

Però abans, l’Ajuntament haurà de buscar la manera de pagar els més de cinc milions d’euros que val l’aparcament. De moment, Espimsa té pensades tres opcions per poder fer front al pagament. La primera és que alguna entitat bancària financi el total de la despesa i Espimsa porti a terme quatre pagaments mensuals d’1.160.153,29 euros fins al gener. En el cas que l’empresa municipal només aconsegueixi finançament parcial de l’import, haurà de fer cinc pagaments anuals de 400.000 euros —el primer ingrés a finals de gener del 2018 i l’últim, al gener de l’any 2022—. La resta fins al total de l’import s’abonarà mitjançant quatre pagaments de 660.153,29 euros durant els quatres mesos pròxims.

En el pitjor dels casos, si Espimsa no aconsegueix el finançament, s’acordarà un contracte de lloguer amb opció a compra per l’import estipulat més els interessos corresponents. El termini per comprar l’aparcament serà de quatre anys i, si no es compleix, les instal·lacions hauran de tornar a mans de l’empresa Isolux Corsán.

De moment, Espimsa ja ha efectuat el primer pagament de la compensació —752.889,01 euros—, als subcontractistes. Si l’empresa municipal no veu una evolució en l’estat de les obres, podrà deixar de fer els pagaments i s’haurà de revisar el contracte. Per la seva part, la presidenta d’Espimsa, Elvira Ferrando, ha assegurat a aquest mitjà que «actualment, ens trobem en la recerca d’un finançament, que estem segurs que aconseguirem».

Amb la gestió d’aquest nou aparcament, seran deu els que explotarà de manera directa l’Ajuntament. Amb la posada en marxa d’aquest aparcament, Espimsa passarà a controlar 2.244 places de pàrquing, el que significa el 50% de l’oferta total.

tracking