Diari Més

Ensenyament

Reus i Tarragona tenen el 36% de nens entre 0 i 2 anys escolaritzats

La cobertura escolar tendeix a ser menor allà on la necessitat és més alta, segons l’estudi de la Fundació Jaume Bofill

Reus i Tarragona tenen el 36% de nens entre 0 i 2 anys escolaritzats

Reus i Tarragona tenen el 36% de nens entre 0 i 2 anys escolaritzatsCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Només un 36% de la població tarragonina d’entre 0 i 2 anys estàescolaritzada. A Reus, el percentatge augmenta una mica, arribant al 36,2%. Aquesta cobertura varia notablement entre els territoris, movent-se entre el 21% de Santa Coloma de Gramenet i el 61% d’Esplugues de Llobregat. Així doncs, Tarragona i Reus tenen el 36% dels infants entre 0 i 2 anys escolaritzats en llars infantils, tant públiques com privades, el que significa que gairebé un 64% dels menors d’entre 0 i 2 anys, per diversos motius, no volen o no poden començar la vida escolar abans dels tres anys. Així ho apunta l’estudi de la Fundació Jaume Bofill, que va sortir publicat aquest setembre.

Pel que fa a Catalunya, el nombre d’infants escolaritzats és relativament alt –una mitjana de 35% del total de nens entre 0 i 2 anys que viuen a Catalunya–. Actualment, se situa en el cinquè lloc del rànquing de les Comunitats Autònomes i tres punts per sobre de la mitjana estatal.

Tot i així, en els municipis amb dèficit de places públiques en llar d’infants, existeix una tensió entre la cobertura i la qualitat, que s’ha materialitzat en el debat sobre les ràtios d’infants per professional. Els col·lectius de mestres contraris a l’ampliació de ràtios argumenten que minva la qualitat pedagògica. Però els arguments a favor se centren en el fet que la prioritat és atendre a la població desatesa.

Per altra banda, els municipis amb menor nivell educatiu i amb més atur, és on hi ha més dèficit d’escoles bressol, segons ha pogut comprovar la Fundació Jaume Bofill, amb l’estudi que ha elaborat. En els municipis catalans de més de 20.000 habitants, la cobertura tendeix a ser menor allà on la necessitat és més alta, explica l’estudi. I és que en els indrets on hi ha més atur coincideix en un nombre més alt d’adults en risc d’exclusió social i econòmica, amb major probabilitat de transmetre aquestes dificultats als seus fills.

A més, la xarxa d’escoles bressol s’ha desenvolupat més en els municipis amb major renda, major nivell educatiu i menor atur. Tot i que l’estudi no disposa de dades sobre la renda dels usuaris, hi ha indicis que apunten que les principals usuàries de les llars d’infants públiques són les famílies de classe mitjana i alta, les quals els progenitors treballen i que, per tant, existeix tant la necessitat de conciliació com la capacitat de fer front al pagament del servei. Així doncs, segons l’estudi de la Fundació Jaume Bofill, el desplegament de les escoles bressol ve donat per la conciliació familiar, per sobre de la necessitat educativa.

A Tarragona

Tarragona disposa de nou llars infantils municipals i, actualment, les places estan ocupades en un 91%. Amb les dades davant, es pot comprovar que les escoles bressol situades al centre de la ciutat i a barris, com per exemple l’Arrabassada, no queden places. En canvi, aquelles llars infantils situades als barris de Ponent –alt atur–, són les que menys demanda tenen. Això demostra que la conciliació familiar és una de les principals causes d’escolarització d’infants entre 0 i 2 anys. L’Ajuntament de Tarragona assegura que l’oferta de la ciutat se centra en la lògica educativa i s’ha orientat a facilitar la conciliació entre la vida familiar i laboral de les famílies, especialment de les mares.

tracking