Diari Més

La música del Retaule més especial de l'Esbart anirà a càrrec d'una simfònica

La representació de la vida de Santa Tecla compleix enguany 25 anys i l’Esbart Santa Tecla ho celebra amb tres actes dirigits a totes les edats

Seqüència de la primera representació del Retaule de Santa Tecla, l'any 1991.

La música del Retaule més especial de l'Esbart anirà a càrrec d'una simfònicaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Esbart Santa Tecla està de celebració. L’entitat té molts motius per viure una festa major difícil d’oblidar. Però el més important és que, enguany, el Retaule de Santa Tecla compleix vint-i-cinc anys. És per això que la representació de la vida de la patrona de Tarragona serà més especial que mai. A més, l’Esbart Santa Tecla també celebra els seus 45 anys de vida i els 35 anys de l’entrada del Patatuf al Seguici Popular. Un any inoblidable per l’entitat.

L’acte central de la commemoració serà el mateix Retaule de Santa Tecla, que tindrà lloc el pròxim dimarts 20 de setembre a dos quarts d’onze de la nit a la Catedral de Tarragona. La representació d’enguany comptarà amb alguna novetat. La principal té a veure amb la part musical de l’espectacle. La banda simfònica Furius Music Orchestra, formada per seixanta músics professionals, serà l’encarregada de posar el ritme i la melodia del Retaule. Per norma general, la representació es fa acompanyada d’una cobla, formada per uns quinze músics. «La música és tan important com els dansaires, el vestuari o la il·luminació. El Retaule és un espectacle total, si una part creix, creix tot el Retaule», explicava Rosa Llorach, presidenta de l’Esbart Santa Tecla.

El fet de representar el Retaule acompanyat d’una simfònica ja feia anys que estava a les ments dels membres de l’entitat. De fet, el director musical Francesc Cassú i el fundador i coreògraf de l’Esbart Santa Tecla, Jaume Guasch, –que va morir l’any 2011–, ja havien parlat d’aquesta idea quan el Retaule va celebrar quinze anys. Però no va ser fins fa dos anys, que els membres de la comissió van posar fil a l’agulla a la proposta i van començar a treballar-la. Aquestes festes, la idea sortirà a la llum, davant de les més de 1.200 persones que ompliran la Catedral per viure, escoltar i sentir la vida de Santa Tecla. «Hem de celebrar els 25 anys de la representació perquè el Retaule el fa l’Esbart Santa Tecla, però és el Retaule de Tarragona».

I és veritat. Des del primer moment, ara fa 25 anys, la representació de la vida de la patrona de la ciutat va arrelar en el cor dels tarragonins i va encaixar a la perfecció amb el model de festa de la ciutat. Tant és així que vint-i-cinc anys després, l’Esbart Santa Tecla segueix oferint un dels actes més multitudinaris i emblemàtics d’aquestes festes. Segons explica la presidenta de l’entitat, Rosa Llorach, la clau de l’èxit està a innovar contínuament i adaptar-se als nous temps.

Una altra de les novetats del Retaule d’enguany és que l’acte s’ampliarà a cinquanta minuts aproximadament. Abans de començar la representació, la Furius Music Orchestra interpretarà un dels darrers projectes de Jaume Guasch, que mai s’han sentit públicament. Les altres músiques de Santa Tecla donaran el tret de sortida a l’acte. A més, també s’estrenarà Creadors de vida, una peça de Sergi Guasch composta expressament per commemorar els 25 anys de la representació. L’Esbart Santa Tecla ha enregistrat totes aquestes músiques, interpretades per la banda simfònica, en un disc que es podrà comprar el mateix dia 20 de setembre a la Catedral.

Dos actes més

A part del Retaule, l’entitat ha preparat dos actes més per celebrar aquest aniversari. Enguany, la 34a Mostra de Folklore Viu rep el nom De Mort a Glòria: mostra de sons, balls i danses rituals. «Volíem aportar alguna cosa nova a la ciutat. Nosaltres representem la vida, martiri i glorificació d’una santa, per això hem buscat grups d’aquesta temàtica», explica Llorach. L’acte tindrà lloc demà a dos quarts de vuit de la tarda i els grups participants sortiran des de diferents punts de la Part Alta, un recorregut que els portarà fins al carrer Major, per continuar, com és tradicional, amb una passada de lluïment a la plaça de les Cols. El toc de campanes dels campaners donaran el tret de sortida a la mostra, que comptarà amb Los Auroros de Múrcia, la Dansa de la Mort de la Confraria de la Bona Mort de Manresa, la Kaxarranka de la Oinkari Dantza Taldea, de Villabona (Guipúscoa), la Dansa del Velatori de Xàtiva i el Ball de la Mort de la Selva del Camp. Finalment, aquesta nit a la plaça del Rei a partir de dos quarts de dotze, l’Esbart celebrarà la Revetlla del Retaule, que comptarà amb tres grups de gralles: Els Llorus Negritos, Canya d’Or i Grallioli.

tracking