Diari Més

Infraestructures

La Generalitat durà a ADIF als jutjats perquè «compleixi d'una vegada els compromisos»

El conseller ha explicat aquest dimecres a Tarragona que no poden obrir expedients a Renfe, ja que «la majoria d'incidències no li són imputables»

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, fullejant el Llibre d'Honor de l'Ajuntament de Tarragona, sota la mirada de l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros.

La Generalitat durà a ADIF als jutjats perquè «compleixi d'una vegada els compromisos»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat de Catalunya durà a ADIF, la gestora de les infraestructures ferroviàries, als jutjats. És el que ha anunciat aquesta tarda el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, durant la seva primera visita oficial a Tarragona. «Es tracta d’un front comú exigint que es compleixin els compromisos. Allò que han de fer, ho saben perfectament, està escrit i pactat, i s’incompleix. La responsabilitat és molt clara. En aquesta línia des de la Generalitat tenim la voluntat de presentar un contenciós administratiu en contra d’ADIF perquè compleixi d’una vegada per totes els compromisos. Sense inversió i sense una bona gestió, no es poden complir», ha exposat el conseller. Abans de presentar el contenciós administratiu, la Generalitat va enviar un requeriment previ a ADIF, l’organisme públic el va respondre i en aquests moments els tècnics de la Generalitat l’estan estudiant, de cara a poder rebatre’l als jutjats. «Ho estem acabant de preparar, també amb el món local. Hem de veure en quins termes es planteja, però serà aquest mateix mes de setembre o la primera setmana d’octubre», va apuntar el conseller de Territori.

La demanda no afectarà Renfe Operadora, ja que segons Rull, «la majoria de les incidències no són imputables a Renfe. Els 360 milions d’euros que va prometre Fomento eren bàsicament per la infraestructura, no sobre el material mòbil». I és que Renfe posa els trens i s’encarrega de l’atenció a l’usuari, i ADIF és la responsable de la infraestructura. «No podem obrir expedients que no tindran viabilitat», ha desenvolupat el conseller, en referència a Renfe. Amb tot, la conselleria de Territori tampoc està gaire satisfeta amb la gestió de les incidències per part de l’operador, «és molt millorable el seu servei, però va fent les coses raonablement, tot i que falta informació a l’usuari», apuntava. Amb tot, segons Rull, «ni que busquéssim un dels millors operadors del món, amb aquestes condicions infraestructures tampoc podríem garantir el servei».

Suport del món local

Rull busca el suport dels consistoris de Catalunya en aquesta batalla contra el gestor ferroviari estatal, i per descomptat, aquesta tarda ha rebut el suport del batlle tarragoní, Josep Fèlix Ballesteros. «Sumar-nos al contenciós no sé si és possible, però política i institucionalment els hi asseguro que sí. S’hi suma l’alcalde, l’Ajuntament, la ciutat i crec que la majoria dels ciutadans del territori», ha explicat el primer edil.

«Volem agrair el compromís de l’Ajuntament, al servei de la gent. En allò que afecta les Rodalies tenim un diagnòstic compartit», ha comentat el conseller. «Aquest no és un problema que afecti la Generalitat de Catalunya, ni a l’Ajuntament de Tarragona, ni al territori, és un problema de la gent, dels ciutadans, que són els que ho pateixen. És un problema de país», ha afegit. Es tracta d’unir forces per fer un front comú contra el govern de l’Estat, responsable d’ADIF.

Fi de les obres a Mont-roig

El conseller també ha anunciat aquesta tarda que Renfe els ha comunicat que les obres de l’enclavament de Mont-roig del Camp podrien donar-se per finalitzades aquesta propera setmana, un gran avenç, tenint en compte que ADIF no comptava tenir-les enllestides fins a l’octubre. Això repercutirà de forma notable en el temps de trajecte dels viatgers de la R-16, en la part sud del seu recorregut.

Pel que fa al maquillatge dels horaris que la Generalitat va firmar amb Renfe aquest estiu, en la R-16, de cara a minvar els retards, el conseller ha admès que no estaven gens satisfets, i que aquesta mesura no s’estendrà a altres línies de Rodalies de Catalunya, «l’objectiu no era tenir una puntualitat del 65%, era arribar al 90%. Nosaltres el que no podem fer és donar suport a un mecanisme que acabi perpetuant el problema».

tracking