Diari Més

Solidaritat

La Marató de donació de Sang de Santa Tecla es proposa mantenir el rècord europeu

El Teatre Tarragona acull el dissabte 17 la nova edició, amb entrades pel Nàstic i l’Aquópolis

Amb una sola donació se salva la vida de tres persones.

La Marató de donació de Sang de Santa Tecla es proposa mantenir el rècord europeuACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Són 7 metges, 21 infermeres, 4 administratius i 4 conductors els que es preparen des de fa setmanes per a una nova edició de la Marató de Donació de Sang de Santa Tecla. El Teatre Tarragona acollirà el dissabte 17, en plena Festa Major, la dotzena edició d’aquesta exitosa recollida que vol seguir batent rècords de solidaritat: les més de 1.000 donacions que realitzen els tarragonins en aquesta jornada, any rere any, l’han convertit en l’esdeveniment líder en recollida de sang, «a Catalunya, a Espanya i també a Europa!», apuntava a Diari Més Núria Vilanova, coordinadora de donació del Banc a Tarragona. En cap altra cita s’aconsegueixen recollir en 12 hores –de 9 del matí a 9 de la nit– un miler de donacions. Aquesta xifra és molt més imponent si es té en compte que cada extracció suposa salvar tres vides, ja que es recull per separat plasma, plaquetes i glòbuls vermells. Això suposa que els tarragonins donen vida, en una sola jornada, a més de 3.000 persones de tot Catalunya, ja que el Banc centralitza la recollida a Barcelona i posteriorment ho redistribueix. La Marató, suposa, any rere any, un gran respir pels professionals del Banc de Sang, ja que cada estiu han de fer mans i mànigues perquè les donacions no caiguin en picat –de mitja ho fan un 30%–.

No caldrà fer cues

Per evitar que els ciutadans perdin temps fent cua al Teatre Tarragona, l’organisme sanitari ha habilitat al seu web, donarsang.gencat.cat, un espai per reservar hora. «Els hi tindrem la llitera ja reservada», confirmava la doctora Vilanova. Però qui prefereixi no planificar-ho anticipadament tampoc tindrà problema, ja que el Banc habilitarà un total de 45 lliteres per tal d’atendre simultàniament a 45 pacients, «tenim més lliteres, més personal i més metges», explicava una de les responsables de l’organisme. A banda de reduir els temps d’espera, el Banc també ha buscat la cessió d’obsequis per part d’entitats del territori, com d’altres anys, per tal d’agrair als ciutadans el seu gest. Clubs com el Nàstic de Tarragona o el CBT regalaran entrades pel següent partit a casa, també l’Aquópolis, gimnasos, escoles de ball i agències de viatges de la ciutat. Per fer-ho més alegre, entitats com els Bastoners d’Altafulla o el Coro Rociero oferiran un petit recital. Al final, la intenció és recollir la sang dels donants habituals, però també sumar-ne de nous. Es tracta de ciutadans que habitualment fugen de l’ambient hospitalari, però que se senten a gust fent-ho en una activitat festiva. «Volem que la gent conegui què és la donació», explicava Vilanova. «Molts quan vénen veuen que ja els hi has tret la sang i no ha passat res, només és una punxada, i després marxes amb la satisfacció d’haver salvat la vida de tres persones», afegia.

Només hi ha reserves per dos dies de sang ‘A–’

Per donar sang no cal esperar a la Marató. Aquest diumenge el Banc necessitava amb urgència donacions de ciutadans del grup sanguini A–. Només queden reserves per dos dies. Igualment, els professionals fan una crida als ciutadans O–, ja que la seva sang és universal, i serveix per salvar vides en moments crítics, com ara un accident de trànsit.

tracking