Diari Més

Paleoecologia

Simposi de l'IPHES al Japó sobre el comportament humà en temps remots

Hi assisteixen més d'un miler d'especialistes de tot el món

Francesca Romagnoli, investigadora Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) que desenvolupa actualment el seu treball des de l'IPHES

Simposi de l'IPHES al Japó sobre el comportament humà en temps remotsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un simposi de l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, amb seu a Tarragona) estudia el comportament humà en temps remots i a la trobada, que se celebra a Kyoto (Japó), hi assisteixen més de mil especialistes de tot el món.Segons informa l'IPHES, la sessió s'emmarca en el Congrés Internacional d'Arqueologia.

Francesca Romagnoli, investigadora del Marie Skodowska-Curie Actions (MSCA) -que desenvolupa ara la seva feina a l'IPHES- diu sobre aquest tema que el repte de l'arqueologia moderna és identificar les accions de múltiples individus al llarg del temps.El jaciment Abric Romaní, un campament neandertal de fa sobre 60.000 anys situat a Capellades (Anoia), és l'exemple que usa l'IPHES en el simposi.

Les noves tecnologies, com l'anàlisi GIS (Sistema d'Informació Geogràfica), han facilitat la identificació d'àrees on els neandertals realitzaven activitats específiques, així com zones comunes.«Això ha permès conèixer les dinàmiques socials d'aquests grups humans», assenyala Romagnoli.

L'ús de noves tècniques d'estudi, com l'anàlisi espacial dels remuntatges (encaixos de diferents peces), han permès saber que els neandertals reciclaven algunes de les seves eines, una cosa molt indicadora d'estratègies econòmiques, afegeix la investigadora.

«Per primera vegada es debatran en un escenari internacional d'excel·lència qüestions teòriques i metodològiques, sense limitacions geogràfiques o cronològiques, relacionades amb els nous mètodes i disciplines aplicades a l'arqueologia», resumeix Romagnoli.

El congrés també permetrà presentar internacionalment la feina multidisciplinària que l'IPHES duu a terme amb diversos projectes en els quals l'anàlisi temporal del registre arqueològic és el tema central.

tracking