Diari Més

Ballesteros denuncia que les avaries a la xarxa ferroviària donen una imatge «patètica i tercermundista»

L’alcalde de Tarragona vol convocar una reunió d’alcaldes i administracions després de l’estiu per abordar la problemàtica

Josep Fèlix Ballesteros, durant l'entrevista.

Ballesteros denuncia que les avaries a la xarxa ferroviària donen una imatge «patètica i tercermundista»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, es mostra indignat per les avaries i els retards que es registren periòdicament a la xarxa ferroviària del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. «Estem donant una imatge patètica i tercermundista; segurament ni l’Índia pateixi processos d’avaries com aquest», denuncia Ballesteros. En una entrevista a l’ACN, l’alcalde de Tarragona explica que, després de l’estiu, convocarà una reunió amb la resta d’alcaldes del territori, Adif, Foment i la Generalitat per prendre mesures.

El batlle tarragoní considera que la situació ha arribat «a un límit insuportable» i exigeix a l’Estat millores en la gestió, en el manteniment i més inversions. Ballesteros també reclama a la Generalitat «que es planti fermament» davant el govern espanyol perquè el 87% dels viatgers que es desplacen entre les àrees de Barcelona i Tarragona, recorda, ho fan en trens de Rodalies i Regionals.

Com una «vergonya» i un «desastre». Així defineix l’alcalde de Tarragona les incidències periòdiques amb els serveis ferroviaris a la demarcació. Josep Fèlix Ballesteros recorda que el territori viu, en part, de la seva marca i de la imatge que dóna als turistes, i lamenta que la que s’està donant sigui més pròpia del «tercer món».

Ballesteros afirma que aquesta tardor exigirà mesures urgents a l’Estat. D’una banda, millores organitzatives i gestió i, de l’altra, inversions, perquè constata que s’ha deixat d’invertir en la xarxa que no és d’Alta Velocitat. L’alcalde també dóna la raó als treballadors d’Adif «quan diuen que s’està reduint la plantilla i que això redundaria en falta de manteniment i de seguretat».

Segons el batlle tarragoní, les avaries són inacceptables perquè, tret d’alguna excepció puntual, «són perfectament previsibles». Així, Ballesteros insisteix que les incidències a la catenària, a les vies i a la xarxa elèctrica es podrien evitar si Adif aportés els mitjans necessaris per dur a terme un manteniment adequat de les instal·lacions.

Pel que fa a la Generalitat, l’alcalde apunta que, al juliol, es va adreçar al conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, per demanar-li que el Govern «es planti fermament com a gestor de Rodalies» i que calia «fer pinya» per reclamar el bon funcionament d’un servei que afecta «a la majoria de ciutadans, que no es desplacen en AVE».

Després de Santa Tecla, l’alcalde preveu mantenir contactes amb Adif, Foment, Generalitat i amb la resta d’alcaldes del territori per prendre mesures «si ningú ha bellugat fitxa fins aleshores». Ballesteros es mostra disposat a conèixer els detalls del front judicial que la Generalitat vol impulsar contra Adif i a sumar-se a «qualsevol acció» que millori la situació.

D’altra banda, l’alcalde ha celebrat que aquest mes d’agost hagin començat les obres per millorar l’accessibilitat a l’estació de Tarragona. «Són unes actuacions que s’haurien d’haver fet fa 15 anys, però és una fita important. No podia ser que una de les estacions més importants de Catalunya no tingués resoltes les barreres arquitectòniques», assenyala.

Han començat els treballs

Segons fonts d'ADIF, la setmana passada es va donar el tret de sortida a les actuacions, que es porten a terme durant les nits i els caps de setmana per evitar interferir en la circulació dels trens. A hores d’ara s’estan portant a terme els treballs previs per aixecar la via número 4 i està previst que, a mitjans de setembre, arrenqui el gruix de les obres.

En concret, a les andanes principal i segona s’hi instal·larà un ascensor i dues escales mecàniques en cadascuna. Això comportarà que la segona andana s’ampliï en més de quatre metres, fins a assolir una amplada mitjana de 7,75 metres. També s’hi instal·larà una nova marquesina de 80 metres de llargada i es renovarà el pas inferior. A més, es recreixerà l’alçada d’ambdues andanes fins als 68 centímetres per tal de facilitar l’accés als combois. Les obres tenen un termini d’execució estimat d’onze mesos i un pressupost de 3,16 MEUR.

tracking