Diari Més

Societat

'Paquitu' Ferreres: «Fa més de 400 anys que hi ha gitanos a Tarragona»

El president de l’Associació Gitana de la ciutat assegura que «mai hem viscut una discriminació», en el marc de la celebració de la seva festa, dissabte

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Els problemes d’integració no van amb els gitanos de Tarragona. Formem part de la seva cultura des de fa moltíssims anys». Així és com el president de l’Associació Gitana de Tarragona, Paquitu Ferreres, defensa la relació del poble gitano amb la ciutat. De fet, assegura que «fa més de 400 anys que hi ha gitanos a la ciutat. Va ser una de les primeres ciutats on vam establir-nos-hi».

En aquest sentit, lamenta que encara hi hagi certs estereotipus cap a aquesta ètnia, però destaca que, «com en qualsevol situació, la millor opció és conviure-hi sense problemes». A la vegada, subratlla el bon estat de salut de l’associació, en el marc de la celebració de la Festa Gitana que se celebrarà aquest dissabte, al carrer del Cós del Bou. «Enguany celebrem els 25 anys de la seva formació, tot i que a nivell de Catalunya, complim 600 anys». Tot i que reconeix que «som una minoria», assegura que, en els darrers anys, «s’ha treballat molt per tal que els joves i les dones tinguin les mateixes oportunitats que la resta i vivim, completament, al segle XXI». Ara bé, des de l’entitat no deixaran de fomentar la necessitat d’estudiar dins del col·lectiu, ja que «encara costa una mica que els més joves s’hi posin, però pocs els casos», afegeix. Des de fa mesos, l’associació col·labora amb diverses entitats de la ciutat per potenciar, sobretot, l’estudi entre nens de 8 i 12 anys. «La gent del poble gitano té un gran potencial i cada vegada estem més formats», detalla. D’aquesta manera, estan ampliant el nombre de tallers o cursos que volen oferir al seu col·lectiu.

La sisena FestaGitana

Pel que fa a la festa d’aquest dissabte, Ferreres somriu quan assegura que «tradicionalment, els gegants de la ciutat sempre els hem portat els gitanos». Un dels actes destacats de la celebració es durà a terme al voltant de les sis de la tarda amb una cercavila de colles geganteres. Hi participaran prop d’una quinzena.

La festa, però, donarà el tret de sortida a les nou del matí, amb l’esmorzar popular. Aquest, anirà seguit del campionat de botifarra –al qual pot inscriure’s tot aquell interessat, accedint al local de l’Associació–, a dos quarts d’onze del matí. La rumba, però, es convertirà en un element clau de la festa, a partir de dos quarts de dues del migdia, amb el Vermut Popular.A la tarda, també es podrà gaudir de balls, karaoke i el sopar popular. També es podrà gaudir de les actuacions de La Tailla i la formació de rumba catalana Son Como Son.

El Cós del Bou s'omplirà de rumba amb la sisena Festa Gitana

El Cós del Bou s'omplirà de rumba amb la sisena Festa GitanaCedida

tracking