Diari Més

Busquen crear vincles entre els musulmans i els altres veïns de Bonavista

L’entitat cultural Künstainer realitzarà debats, cursos i concerts per tal d’«acostar postures» i aconseguir noves perspectives entre els veïns

Busquen crear vincles entre els musulmans i els altres veïns de Bonavista

Busquen crear vincles entre els musulmans i els altres veïns de BonavistaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Crear vincle entre la comunitat musulmana i la població autòctona de Bonavista a través de l’art, aquesta és la idea de l’associació cultural Künstainer. Ho volen fer a partir del mes vinent i fins al novembre, emmarcat dins d’unes jornades «amb debats, cursos i concerts», apuntava el gestor cultural Nani Blasco, responsable de l’entitat. «La idea és treballar la multiculturalitat. Ho farem a través de l’art, que és més relaxat que una intervenció social pura. Aquestes reivindicacions dins de l’art creen una nova esfera», explicava Nani.

La principal problemàtica que Künstainer troba és que, per crear vincle, ara mateix hi ha pocs espais en comú, «la cohesió amb la comunitat musulmana es duu a terme en pocs punts de confluència, només s’agrupen les dues parts a les escoles. Cadascú té els seus propis bars i botigues. És important que es visualitzi que ells tenen el seu model i les seves creences, i s’han de respectar. Tenim moltes ganes que es visualitzi que no estan fent cap acte de terrorisme. Ells només fan als bars les seves pròpies tertúlies», desenvolupava el gestor cultural.

De fet, esperen rebre una bona acollida, ja que «la gent del barri, va viure el mateix fa 50 anys, quan va venir d’Andalusia. Ningú millor que la població d’aquí per entendre’ls».

El primer pas, dels joves

La idea és que siguin els més joves, tant dels autòctons de Bonavista com del col·lectiu musulmà els que facin el primer pas, «volem que siguin ells els que ens donin una visió de la seva comunitat, tot i que encara hem de definir les activitats amb ells, i amb l’lman. Segurament moltes activitats tindran relació amb la fotografia, que és on més còmodes ens sentim», explicava Nani Blasco, qui estarà acompanyat com és habitual per l’Andrea Eidenhammer i l’Unai Reglero.

Obrir una nova perspectiva

«El nostre objectiu no és unir-los, és fer passos a través d’activitats i esdeveniments perquè puguin acostar postures. Potser així aconseguim que 5 0 10 persones tinguin una nova perspectiva, doncs ja haurà valgut la pena», desenvolupava el gestor que està al capdavant.

Apostaran per enderrocar tabús i falsos mites, «com menys coneixes a algú, més et quedes enquistat en una postura. Tot és problema del desconeixement. Es tracta d’establir processos on es destapi i es trenqui aquesta part fosca que no coneixen», deia Blasco. Segons expliquen, ja s’han trobat amb aquesta problemàtica en altres barris de la ciutat, on presidents d’associacions els hi demanen consell. L’únic que retreuen a les associacions veïnals és que haurien de fer un pas endavant per tal de programar uns actes aglutinadors, i fer sentir a col·lectius més allunyats, també part de la festa, «els hi costa entrar en aquesta dinàmica, creiem que les festes són fonamentals per tal de crear noves dinàmiques», assegurava el responsable.

De moment, i fins que es posi en marxa aquesta acció multicultural, Künstainer seguirà posant potes amunt el barri de Bonavista amb el projecte Buzz, en el qual també s’integrarà aquesta nova acció. Aquest divendres han convocat un debat trencador a la rambla del barri, «¿És Bonavista un barri masclista?», es pregunten. Al col·loqui hi haurà temps per parlar de pressió social i dret a la llibertat d’elecció sexual, d’una forma profunda i enriquidora.

tracking