Diari Més

Societat

Cooperació de quilòmetre zero

La plataforma digital ONGenXarxa posa en valor la tasca d’entitats locals en la cooperació internaciona

Cooperació de quilòmetre zero

Cooperació de quilòmetre zeroCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«A Tarragona, ningú no parla sobre la cooperació o és que no s’hi mou res?». La pregunta, formulada mesos enrere i adreçada a ell mateix, va servir el jove economista Josep Alcoceba (Tarragona, 1987)com a origen d’una plataforma que veu la llum ara a internet sota el nom d’ONGenXarxa (www.ongenxarxa.org), amb la doble finalitat de trencar «el mite del cooperant» i d’esdevenir un calendari que aglutini esdeveniments i cites d’entitats amb activitat a nivell del territori. També de posar en valor la tasca de les ONG que treballen a la zona, crear sinergies entre elles i acostar la ciutadania als projectes de desenvolupament i activitats que realitzen.

«La intenció és que tothom qui vulgui pugui conèixer que és la cooperació internacional i que aquesta deixi de ser un maquillatge», apunta Alcoceba, que diu que «no cal recórrer 5.000 quilòmetres, potser un ajuda més si s’informa i en recorre només 10».

De tornada a casa al desenllaç d’un periple de quatre anys a l’estranger en què va treballar a la borsa i va fer aturada a l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) a París com a tècnic d’Espanya, aquest estudiant del Postgrau de Cooperació Internacional i Innovació Social de la Universitat Rovira i Virgil explica que «la cooperació és una manera de relacionar-se entre països que no és la guerra i que és de tu a tu, de mirar què necessiten ambdues parts i no qui pot ajudar a qui» i com a conseqüència, «entenc que el cooperant té, com a mínim, la inquietud d’assabentar-se d’alguna cosa que no és justa i buscar els mitjans amb els quals pot manifestar-se».

Després, «la imatge del motxil·lero, del qui respon a una de les anomenades emergències mediàtiques, que ha agafat i ha emprès tot un viatge perquè espera ajudar els refugiats sense saber un idioma, ni saber manegar-se-les fora del seu país, ni tenir cap mena d’informació... no cal i no ajuda, més aviat acaba entorpint perquè no ha pensat que potser no disposa de les eines». En canvi, apunta Alcoceba «si condueix les seves inquietuds cap a altres elements més propers, és valuós, pot col·laborar. Cal frenar l’impuls inicial». Per això, també, ONGenXarxa pretèn «tractar diferents temes relacionats amb el comerç just, l’economia o els drets humans». Per exemple, diu l’economista tarragoní, «Metges Sense Fronteres no té únicament el vessant d’atenció sinó també una part de denúncia que no és tan coneguda i que és igualment atractiva».

Experiències en format entrevista

En aquesta línia, la plataforma digital aposta pel format entrevista: Maria Garcia, sòcia fundadora del Grup Local d’Amnistia Internacional a Tarragona i vinculada a l’activisme des de fa més de 36 anys; Laura de la Morena, col·laboradora de la Fundació El Sueño de la Campana des de l’any 2013; o Pepe Naval, en contacte amb la fundació Setem des de fa tres anys són alguns dels qui han desgranat les seves experiències per a Alcoceba, que els recull a ONGen Xarxa. «El famós 0,7% és una fal·làcia i la crisi ha servit per professionalitzar la cooperació», conclou abans de recordar que «la finalitat de la cooperació és desaparèixer».

tracking