Diari Més

Un grup de joves té atemorits als veïns del carrer Sant Andreu

El barri demana més presència de la Guàrdia Urbana a la zona per tal d’evitar les baralles i el consum de droga al Serrallo

Imatge de la Guàrdia Urbana identificant als implicats en una baralla, la setmana passada.

Un grup de joves té atemorits als veïns del carrer Sant AndreuCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els veïns del Serrallo viuen atemorits per un grup de joves d’entre 15 i 30 anys que se situen, habitualment, al carrer Sant Andreu, al cor del barri mariner. Alguns dels veïns asseguren que aquesta sensació de por es viu des de fa aproximadament dos anys, «però ara la situació ja és insostenible», explica un d’ells. Els repetits episodis de baralles, les amenaces i el consum de drogues és el que més preocupa els veïns del Serrallo.

«Per anar a casa meva he de fer la volta a tot el barri perquè em fa por passar per aquell tram de carrer», explica una veïna. I com ella són molts els que han hagut de canviar de trajecte per tal de no trobar-se amb aquest grup de nois i noies que creen inseguretat al barri mariner. «Si et demanen un cigarret i no els hi dones, t’increpen», explica un altre veí.

La Guàrdia Urbana de Tarragona està al cas d’aquesta situació i hi està treballant des de l’any passat. Per norma general, quan un veí truca a la policia per avisar d’un episodi de baralles o d’incivisme, els agents de la Guàrdia Urbana acudeixen el lloc i identifiquen els implicats. Enguany, aquesta història s’ha repetit en diverses ocasions.

Fonts policials expliquen que el problema rau en un grup de nois i noies que es reuneixen cada dia al carrer Sant Andreu, alguns d’ells tenen vinculació amb el centre de menors situat al mateix carrer. Aquests joves creen problemes de convivència entre els veïns, ja que fan soroll a altes hores de la matinada. La pregunta que es fan els veïns és: «Com pot ser que a les tres de la matinada encara hi hagi menors pel carrer? Això no és normal», diu una veïna.

Segons fonts policials, la Guàrdia Urbana manté contacte amb el director del centre de menors en qüestió per tal d’evitar que els menors s’escapin o estiguin fora del centre durant la matinada. Alguns dels veïns proposen posar reixes a les finestres del CRAE o que es controlin més els menors. «Així ja no podem viure més», comenta un veí. El problema, segons expliquen, són un grup de nois –la gran majoria majors d’edats– que vénen a visitar a les noies que viuen al centre de menors. La policia assegura que en dues o tres ocasions han hagut de retornar les menors al centre.

Però aquest no és l’únic problema dels veïns del Serrallo. A més, per altra banda, hi ha un edifici okupa, situat al mateix carrer Sant Andreu. En aquests dos últims mesos hi ha hagut, com a mínim, quatre baralles entre persones que viuen en aquest edifici. En les quatre ocasions, quan la Guàrdia Urbana arribava al lloc dels fets, la discussió ja havia acabat, la qual cosa no ha permès als agents de seguretat detenir cap dels implicats en tot aquest temps. Segons explica la policia, cada vegada que hi ha un altercat o un problema en aquest carrer, identifiquen els implicats. En alguna ocasió han trobat alguna arma blanca –una «navalla no gaire gran», diu la Guàrdia Urbana–, i també droga per consum propi. Però la policia assegura que fa el que pot perquè quan arriben al lloc dels fets, les baralles ja d’han acabat i els veïns no volen denunciar per por a possibles represàlies.

I és que alguns dels veïns han rebut, en els últims temps, amenaces i insults. Les persones que viuen a la zona tenen por de la situació i no volen ni sentir a parlar del problema. Asseguren que l’única solució que troben és posar el pis a la venda i marxar del Serrallo. «Aquí no es pot viure. Fa uns anys, els meus fills baixaven sols al carrer a jugar, ara això és impensable», expliquen. A més, aquest grup de veïns tampoc reben el suport de l’Associació de Veïns del Serrallo, que asseguren que el problema no és tan greu com alguns pinten i treuen ferro a l’assumpte. «Fins que no passi alguna cosa greu aquí no es farà res», assegura un veí.

Sense anar més lluny, la setmana passada va tenir lloc un incident desagradable. El grup de joves va col·locar un fil de pescar –invisible als ulls– enmig del carrer. Els veïns, quan passaven per la zona, no veien el fil i ensopegaven. La policia no és conscient ni d’aquest ni d’altres episodis que han tingut lloc aquests últims mesos, perquè els veïns no volen denunciar per por a represàlies.

Denúncia col·lectiva

Per alguns veïns, actualment existeix una manca de convivència social. «Es consumeixen drogues enmig del carrer a ple dia i hi ha baralles a totes hores. Aquests joves alteren l’ordre públic i ens intimiden», expliquen alguns testimonis. És per això que, alguns dels veïns, davant la inacció de l’associació, tenen la intenció de recollir signatures de totes aquelles persones que viuen a la zona i presentar-les, juntament amb un manifest, a l’Ajuntament, per tal d’informar de la situació conflictiva que es viu avui dia el Serrallo.

tracking