Diari Més

Armes

Un total de 26.332 tarragonins disposen d'una o més armes

Hi ha 45.838 dispositius de tir legalitzats a la demarcació, dels quals tres quartes parts són destinats a la caça menor

Imatge d'una caixa forta per a una arma de tir esportiu de tipus F.

Un total de 26.332 tarragonins disposen d'una o més armesDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 26.332 persones disposen a la província de Tarragona d'una llicència d'armes. Es tracta del 3,31% de la població. La gran majoria corresponen a caçadors, segons les xifres facilitades per la Comandància de la Guàrdia Civil a Tarragona, a Diari Més. En total a la demarcació hi ha registrades, de forma legal, 45.838 armes, ja que cada ciutadà amb llicència pot tenir-ne més d'una. D'aquesta xifra global, més de tres quartes parts –38.085– són de tipus E, destinades a la caça menor. S'inclouen armes de foc llargues de calibre 22, escopetes i armes d'aire o de gas comprimit. Són 17.889 persones les que poden fer-ne ús.

El següent rang d'armes més utilitat és el de tipus D amb 7.282 unitats autoritzades i en regla. Es tracta d'una categoria d'armes molt més potent que l'anterior i amb una major perillositat, ja que aquest segment està destinat a la caça major (tot aquell animal que supera el tamany d'una guineu). Aquí s'inclouen les armes llargues ratllades. Són 7.282 persones a la demarcació les que en poden fer ús.

Per últim, de les anomenades armes de tipus F, de tir esportiu, la tipologia que es practica en clubs de tir i galeries, a Tarragona hi ha un total de 2.283 armes, en propietat de 1.089 persones amb llicència.

Menors que poden usar armes

A Tarragona hi ha 72 menors d'edat, d'entre 14 i 18 anys, que tenen una autorització especial per a l'ús d'armes. Tenen permís, però no poden disposar d'una arma en propietat. L'element de tir l'ha de facilitar el major d'edat, que se'n fa responsable i l'acompanya en anar a caçar. Dels 14 als 16 anys els menors d'edat que superen les proves només poden utilitzar les de tipus E, per a la caça menor. A partir del 16 i fins als 18, també tenen accés a les de tipus D. En els primers sis mesos d'aquest 2016 s'han concedit un total de 28 autoritzacions a menors d'edat. D'altres 139, a adults del territori. Pel que fa a aquestes noves llicències atorgades a ciutadans espanyols i estrangers amb permís de residència a Tarragona, segons la Guàrdia Civil «s'ha verificat que existeix una gran estabilitat en el nombre de llicències que se sol·liciten anualment».

Caixa forta per desar les armes

En comptar amb un major grau de perillositat, les armes de tipus D i F s'han de guardar quan no estan en ús, obligatòriament, en una caixa forta al domicili del propietari, o bé en locals d'empreses especialitzades o en entitats i federacions esportives específiques. La Guàrdia Civil, el cos policial que duu a tot l'Estat la gestió d'aquests aparells, és qui dictamina les mesures de seguretat mínimes que han de complir els espais.

Abans que un ciutadà tarragoní pugui disparar un arma, ha de passar per tot un seguit de proves i ha de superar diversos requisits. Entre d'altres, ha de presentar un certificat d'aptituds psicofísiques, un certificat d'antecedents penals, un certificat d'antecedents sobre violència de gènere, acreditar la dedicació a la caça o a l'esport cinegètic i en els casos dels tipus D i F, les més perilloses, presentar una declaració jurada de què es guardaran les armes i les peces fonamentals de l'element en una caixa forta. A banda, cal superar una prova teòrica sobre el coneixement de les armes i el seu reglament. Tot seguit es realitza la prova pràctica de tir en un camp o galeria autoritzats per la Guàrdia Civil.

tracking