Diari Més

La Fundació Tarragona 2017 'amaga' l'aportació de l'empresa FCC als Jocs

L'adjudicatària de la neteja de la ciutat ha fet una donació econòmica que no es vol fer pública

L'alcalde i president de la Fundació Tarragona 2017, Josep Fèlix Ballesteros; i el Director Delegació Catalunya de FCC, Jesús Padulles Caba

La Fundació Tarragona 2017 'amaga' l'aportació de l'empresa FCC als JocsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La passada setmana, el dia 4 d'agost, la Fundació Tarragona 2017 feia públic per mitjà d'una nota de premsa que l'alcalde Josep Fèlix Ballesteros (oficialment de vacances), president de la Fundació i Jesús Padulles Caba, director de la Delegació a Catalunya de l'empresa FCC, havien signat un conveni 'de donació' segons el qual «l'empresa dóna suport al desenvolupament dels Jocs Mediterranis».

Els dos representants, el polític i l'empresarial, es mostraven molt satisfets per l'acord, però en cap moment no es concretava de quina manera l'empresa, que actualment és l'adjudicatària del contracte de neteja de la ciutat de Tarragona fins al 2023, anava a contribuir a la cita olímpica del pròxim any.

El concepte de la donació no ha estat fins ara molt habitual. La majoria de les aportacions d'altres empreses s'havien delimitat com a col·laboracions o patrocinis i fins i tot ha existit algun 'invent' d'aportacions en 'espècie' en forma de projecte, en lloc de diners.

En el cas d'FCC sembla que l'empresa ha decidit agafar-se als avantatges fiscals que li corresponen als Jocs Mediterranis com a 'Esdeveniment d'Excepcional Interès Públic'. De fet, aquestes excepcions fiscals havien estat considerades com a part de la contribució del govern de l'Estat a les finances dels Jocs, un argument que l'actual alcalde accidental de la ciutat, Alejandro Fernández (PP) ha repetit reiteradament. És a dir, tot allò que hisenda no es quedava i que facilitava que es fessin donacions anava al sac de la suma de l'aportació estatal als jocs.

El problema, en aquest cas concret d'FCC és saber en què ha consistit la donació. Ni que només sigui per saber quina part d'allò que ha d'aportar l'Estat es pot sumar en nom de Fomento de Construcciones y Contratas des del Diari Més es va preguntar a la Fundació Tarragona 2017 quina havia estat la donació de l'empresa. L'única cosa que es va poder confirmar és que havia estat una aportació econòmica (per eliminar una possible aportació en espècie, com ara una 'neteja gratis' d'instal·lacions esportives). Per saber quina ha estat la quantitat que FCC ha aportat als Jocs se'ns va remetre a l'empresa, ja que des de la Fundació no s'anava a fer públic.

De fet, l'empresa no té cap necessitat de donar a conèixer a què destina els seus recursos no productius, això és una potestat de consells d'administracions i juntes d'accionistes; però la Fundació Tarragona 2017, en tant que estament de titularitat orgànicament pública, sí que té una obligació de transparència que en aquesta ocasió, no ha complert.

La manca d'informació condueix a l'especulació. En aquesta ocasió les possibilitats són poques: o bé es tracta d'una donació minsa i no proporcional al volum de l'empresa ni de la seva vinculació amb la ciutat (és la que gestiona el contracte municipal de serveis públics econòmicament més important) o bé es tracta d'una donació especialment 'suculenta'. En aquest últim cas, però, no s'entendria que no pogués ser inclosa l'empresa com a patrocinadora oficial i que no s'hagi donat una major repercussió mediàtica. Un exemple recent, el de Borges, fins i tot la mascota Tarracvs va tenir el detall de visitar les oficines de l'empresa, que ha esdevingut patrocinadora malgrat que la seva aportació estigui per sota del mínim que s'havia establert per a ser-ne considerada.

tracking