Diari Més

Denúncia

«Quan es trobi en una situació com la meva li desitjaré sort per aparcar»

Manuel Moreno, qui pateix una distròfia muscular, ha emprès una lluita contra els conductors que aparquen en zona reservada

Manuel Moreno amb la tergeta que identifica el seu vehicle com adaptat

«Quan es trobi en una situació com la meva li desitjaré sort per aparcar»Cristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«El dia que es trobi en una situació com la meva, li desitjaré sort al buscar un lloc per aparcar. Que tingui un bon dia. Les places habilitades per a la mobilitat reduïda, tenen una necessitat, ajuda’ns». És la nota que el tarragoní Manuel Moreno va deixar dissabte passat al parabrisa d’un conductor incívic que havia estacionat en una de les tres places habilitades per a persones amb mobilitat reduïda, a la porta de El Corte Inglés, just on ell necessitava aparcar.

Moreno pateix de naixement una distròfia muscular neurodegenerativa anomenada Charcot Marie Tooth que l’impossibilita moure’s correctament. Condueix un vehicle, i per descomptat, disposa de la targeta adient per poder estacionar als punts especials. Amb tot, explica que molt sovint es troba amb dificultats. «Crec que les places reservades no es respecten en absolut, ni a Tarragona ni a d’altres llocs, però crec que la gent no ho fa expressament, la majoria de persones estam mal informades i no saben el perjudici que ens estan produint. Ho fan perquè van amb el temps enganxat al cul i necessiten aparcar a qualsevol lloc. Ells pensen: són només cinc minuts. Però aquests cinc minuts són els que poden fer que una persona amb mobilitat reduïda, o el familiar que condueixi, hagi d’anar a buscar aparcament tres carrers més a baix, i caminar molt més...», es lamentava Moreno. «Tot això em crea molta frustració», afegia.

Per tot plegat, Moreno està decidit a combatre, amb boli i paper a tots els conductors incívics que aparquin als llocs reservats. Ja ho va fer aquest dissabte passat. «Quan condueixes, ja saps on s’ubiquen les places reservades, així que hi vaig anar directament. A davant del centre comercial hi ha tres places, i una d’elles estava ocupada per un cotxe que no tenia cap mena de targeta, ni identificació que fos d’una persona amb problemes de mobilitat. Vaig estar cinc minuts esperant, vaig tocar el clàxon i, quan em vaig cansar, vaig trucar a la Guàrdia Urbana. Després de 20 minuts, ni el cotxe havia marxat, ni la policia havia vingut, així que em vaig decidir a deixar-li una nota. Em va sortir de l’ànima. Vaig pensar que li volia dir a aquest conductor el problema que m’havia causat, però d’una forma elegant, no de males maneres», explicava aquest veí de Bonavista. No tenia cap llibreta, però va aprofitar un full dels que té de l’asseguradora. «Li vaig donar la volta a la part impresa i vaig expressar el que jo pensava, i el que molts dels meus amics que van amb cadira de rodes també pensarien, si es veiessin en la mateixa situació que jo».

Conscienciar als més joves

Moreno és des de fa uns anys, activista de la Federació Mestral Cocemfe de Tarragona, que treballa per millorar la qualitat de vida de persones amb discapacitats d’origen físic o orgànic, i realitza conscienciació entre els nois i noies. Ell recorre escoles i instituts, explicant als joves com és la vida amb una discapacitat. «Els hi expliquem la nostra situació i les limitacions que tenim. Els fem pensar sobre com actuarien en el cas que estiguessin com nosaltres. Per això anem al pati, i practiquem un esport amb les cadires de rodes. Després de la xerrada i de les activitats, els hi donem un paper perquè hi posin un missatge que els hi agradaria transmetre a la societat. Una vegada vaig llegir-ne un que em va emocionar, deia així: M’he sentit molt malament en recordar que el meu pare alguna vegada ha aparcat el cotxe en un lloc de persones discapacitades. A partir d’ara li demanaré que no ho faci, i que busqui un altre lloc», relatava Moreno, orgullós.

1.353 persones a Tarragona en aquesta situació

A Tarragona, 1.353 persones amb mobilitat reduïda, o familiars propers seus, disposen d’una targeta per aparcar en aquestes places. En total, a la ciutat hi ha 100 places públiques reservades. N’hi ha 35 més de privades en via pública, que s’habiliten al davant de casa o del punt sol·licitat, per facilitar la mobilitat a persona. Aquesta targeta «d’aparcament individual» es pot demanar a través del portal de tràmits de l’Ajuntament.

El jove de Bonavista va deixar dissabte aquesta nota al parabrisa d'un cotxe mal aparcat en una plaça reservada.

«Quan es trobi en una situació com la meva li desitjaré sort per aparcar»Diari Més

tracking