Diari Més

Cultura

El circ s'omple amb 'seqvere me'

El grup Thaleia explica totes les cares del món de la prostitució en temps de l’emperador Adrià

Fins a una quarantena d'actors, músics i ballarins han participat en l'espectacle.

El circ s'omple amb 'seqvere me'Pere Gras

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Els romans no tenien els tabús que tenim nosaltres envers el món del sexe. Per això, qualsevol que vulgui explicar com vivien ho ha de fer des de la seva perspectiva i no tenir por a les sorpreses». Així és com la directora de Thaleia, Grup de Reconstrucció Històrica explica la base de Seqvere me –«Segueix-me»–, l’espectacle que aquest cap de setmana ha omplert les voltes del Circ Romà. Durant dos dies, turistes i locals han pogut descobrir les diferents cares de la prostitució en època romana, concretament en el temps de l’emperador Adrià –al voltant de l’any 138 dC–.

Fins a una quarantena d’actors, músics i ballarins han canviat el seu aspecte per adoptar –amb tot tipus de detall– personatges com les ambulatae –les prostitues de carrer–, les delicatae –scort d’alta categoria que eren el model a seguir pels altres– o les bustuariae –dones grans que voltaven pels cementiris per oferir els seus serveis a l’hora que recollien estris i elements pels seus encanteris–. Així mateix, la prostitució no només l’exercien les dones, sinó que «també hi havia molts homes que buscaven els més jovenets», detallaMercedesTubilla. L’encarregat de guiar el públic va ser Cicero. Ara bé, en entrar al circ, els visitants ja es van trobar amb el «gran falus protector», senyal inequívoc que alertava de l’entrada a una zona de prostitució.

Les voltes del circ es van convertir en els escenaris per conèixer els lupanars –cases de prostitució–, els negocis que es feien a les tavernes, però també per escoltar a la metgessa Scribonia Attice’s. «Les prostitutes estaven registrades. A més, les malalties venèries estaven a l’ordre del dia i hi havia metgesses que les tractaven», afegeix la directora. En aquest sentit remarca que «les dones podien exercir diferents professions», encara que en l’avanç de la història tot canviés.

Les 'delicatae' eren acompanyants d'alt rang.

El circ s'omple amb 'seqvere me'Pere Gras

tracking