Diari Més

L'EMT renovarà la seva flota i incorporarà autobusos articulats

Vol obrir un procés de modernització continu, on es vagin adquirint nous busos cada cert temps per reemplaçar els més antics

L'EMT renovarà la seva flota i incorporarà autobusos articulats

L'EMT renovarà la seva flota i incorporarà autobusos articulatsTMB

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’EMT ha iniciat un procés per renovar i modernitzar la seva flota d’autobusos. És el primer encàrrec que va rebre el nou gerent de l’empresa municipal, Néstor Cañete, en incorporar-se aquest darrer mes de maig al seu càrrec. La idea és substituir gradualment els vehicles un cop vagin superant el temps «d’amortització comptable i d’ús», tal com explicava Begoña Floria, presidenta de l’EMT a Diari Més. Tot i que de moment només s’està estudiant, la companyia té interès a introduir el model de bus articulat, amb molta més capacitat respecte als estàndard.

Els primers en ser substituïts serien els 8 autobusos Mercedes Benz Caetano City Gold, que s’acosten ja als 18 anys de vida, superant els 15 anys recomanats, tal com van denunciar anteriorment la secció sindical de CC.OO de l’empresa. «És una de les questions que, en aquests moments, més ens preocupa, però que els temes financers i legals fan que s’hagi de prendre amb calma, per no generar frustració», explicava Floria. La culpa d’aquesta demora assegura, és de la Ley de Racionalización y Sostenibilidad de la Administración Local (LRSAL) impulsada pel govern central, que impedeix a les corporacions locals i a les seves empreses públiques, endeutar-se. De fet, els últims autobusos adquirits l’any 2014 –tres Mercedes Sprinter petits– es van haver de costejar amb fons propis del consistori. La idea és canviar també la filosofia en la forma de comprar-los: «Volem passar d’un programa de compra només en moments determinats on la conjuntura ho permet, a un sistema planificat de renovació», apuntava Floria. Però els canvis no s’acaben aquí: l’EMT està analitzant totes les opcions de compra, i aquest cop no es tanca tampoc a apostar per adquirir vehicles de segona mà. Igualment, canviarà també, això ja és segur, el format dels busos: «No tots els vehicles han de ser de 12 metres», afirmava Floria.

La companyia estudia comprar vehicles més grans, articulats de 15 metres, i també de petits, la idea és desuniformitzar la flota. «Hi ha línies diferents, amb nombre d’usuaris diferents, que fan itineraris diferents. La flota d’ara és massa uniforme», deia la presidenta. A la companyia estan satisfets amb el funcionament dels vehicles petits, «els hem posat al bus nocturn i ara l’estiu també a la circular (L21). Consumeixen i contaminen menys», apuntava la regidora.

Articulats per l’alta demanada

Tot i que des de l’EMT no es dóna encara per segura la compra dels articulats, «s’està estudiant» diuen, l’antiga gerència de la companyia ja tenia en ment incloure aquests busos a les línies amb més usuaris, la 6 i la 54. Especialment a aquesta última, que rep queixes en època lectiva per la massificació de passatgers: de Sant Pere i Sant Pau al centre s’ajunten els usuaris del barri i de la zona educativa en un sol bus estàndard de 12 metres. De fet l’EMT ja havia tingut fins a la primera meitat dels 2000, busos articulats per cobrir les línies d’alta demanada.

Tot i que, de moment, la presidenta de l’empresa de transport refusa donar dates d’incorporació i el nombre concret de vehicles (entre estàndard, petits i articulats) que s’adquiriran, la companyia sí que té en ment una xifra per donar el tret de sortida a la renovació progressiva: cinc vehicles. «Amb cinc podríem anar una mica millor, seria l’òptim, però qualsevol incorporació seria bona», assegurava la regidora.

Els nous busos que han d’arribar a mitjà termini podrien seguir sent de gasoil. L’opció d’adquirir vehicles híbrids o elèctrics no sembla la prioritària. «Volem autobusos més nets, amb menys impacte de contaminació. Estem analitzant totes les opcions però això evoluciona molt ràpid. Creiem que els nous vehicles podrien ser dels normals, aquests ja duen la directiva europea Euro-6, que redueix molt la contaminació respecte als més antics que tenim, que són Euro-2», apuntava Floria.

Els carrils bus hauran d’esperar

Tot i que era una de les actuacions previstes al Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible per aplicar el segon any del pla, el 2013, Tarragona no tindrà de moment carrils bus. «Era una actuació que anava lligada a la construcció del nou intercanviador a l’estació d’autobusos, que per la crisi econòmica no s’ha pogut dur a terme. Aviat obrirem el debat per al nou pla de Mobilitat que s’ha de posar en marxa el 2018 i el carril bus és una mesura que s’ha de decidir col·lectivament», assegurava Floria. La idea era habilitar un carril bus no segregat a l’avinguda de Roma, per facilitar l’accés a l’estació, i quatre més completament segregats del trànsit a Pere Martell, Prat de la Riba, Ramón i Cajal i els dos primers trams de la Rambla Nova des de la Imperial. Precisament aquest últim no s’ha posat en marxa com a tal, però a la pràctica ja és un carril ràpid des que es van instal·lar els separadors que impossibiliten la doble fila. «Les línies que passen per allí han millorat la seva velocitat comercial», deia la presidenta de l’EMT

tracking