Diari Més

Tecnologia

La URV coordina el primer projecte europeu per gestionar Big Data

El programa permet controlar l'emmagatzematge, compressió i xifrat de la informació per al tractament de les dades de forma còmoda

La gestió de grans quantitats d'informació és un dels reptes de futur de la nostra societat.

La URV coordina el primer projecte europeu per gestionar Big DataDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte europeu d'investigació IOStack ha desenvolupat una eina informàtica que ajudarà a les empreses a gestionar dades massives (big data) de forma ràpida i barata, informa la Universitat Rovira i Virgili (URV).

La URV ha coordinat el projecte que ha creat aquest programa, que permet a les empreses controlar -des d'un panell de control- l'emmagatzematge, compressió i xifrat de la informació per al tractament de les dades de forma còmoda.

El projecte finalitzarà el 2017, té un cost de 3,3 milions d'euros i està íntegrament finançat pel programa Horizon 2020 de la Comissió Europea.

Els socis de la URV en aquesta investigació són el Centre Nacional de Supercomputació de Barcelona, l'empresa catalana IDIADA, IBM Israel Science & Technology (Israel), Eurocom (França), Mpstor (Irlanda), GridPocket (França) i Arctur (Eslovènia).

Aquests programes de gestió massiva de dades estan dominats per empreses nord-americanes, com el sistema IOFlow de Microsoft Research i la primera proposta europea és IOStack

Permet reduir els costos de la gestió de la informació i que l'administrador d'un centre de dades pugui operar de forma fàcil, còmoda i flexible l'ús de la informació.

L'usuari sol ha de decidir què vol fer i donar l'ordre perquè es dugui a terme l'acció programada i automatitzar processos.

S'inspira en les receptes de l'anomenat ITT (If This Then That), per les que s'executa una ordre si abans s'ha programat la condició

Per exemple, cada vegada que entren dades d'un client determinat en el sistema, que tingui prioritat a la banda ampla o quan entrin dades de tal organització, que es xifrin amb el major grau de protecció possible.

Aquest programa permet activar totes aquelles funcions que es configurin, com replicar la informació perquè tingui una còpia paral·lela, comprimir i reduir el pes de les dades o buscar-los des d'un panell de control.

Aquest panell de control ofereix un gràfic visual en temps real perquè l'usuari pugui identificar més fàcilment què està passant.

L'empresa catalana Applus + IDIADA, sòcia del projecte, que ha posat sobre la taula les seves necessitats respecte a l'emmagatzematge de dades i ha aportat informació perquè serveixi d'exemple per desenvolupar IOStack.

IDIADA genera moltes dades, tant documents derivats de les homologacions de cotxes i de les ITV de vehicles com la informació que registra de les simulacions que permeten conèixer com es trenca o com queda perjudicada cada peça amb molt detall.

Aquest gran volum d'informació altament confidencial que ha de guardar-se suposa una despesa molt elevat per a l'empresa, ja que es veu obligada a adquirir noves unitats d'emmagatzematge constantment.

tracking