Diari Més

Sanitat Pública

Els CAP del Camp de Tarragona perden 75 metges i 80 infermeres en cinc anys

La regió sanitària de Tarragona és al global de Catalunya la segona on més retallades s’han produït percentualment a l’Atenció Primària des del 2010

Els CAP del Camp de Tarragona perden 75 metges i 80 infermeres en cinc anys

Els CAP del Camp de Tarragona perden 75 metges i 80 infermeres en cinc anysCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Centres d’Atenció Primària del Camp de Tarragona van perdre, entre l’any 2010 i el 2015, 75 metges de família i d’especialitats (16,67%), 80 infermeres (17,82%) i 137 professionals més entre personal de gestió i serveis i auxiliars. En total, 291 persones menys treballant als centres de salut del territori (una reducció total del 19,35%). Són xifres del Departament de Salut a les quals ha tingut accés Diari Més, a través del grup de Ciutadans al Parlament de Catalunya. «Això representa una sèrie de problemes en el desenvolupament de les consultes. Es produeix una manca de temps, un empitjorament de la pressió assistencial i de les condicions de treball», afirmava el responsable d’Atenció Primària per l’ICS del Sindicat de Metges de Catalunya, Andreu Martín.

La davallada més forta de metges es produeix en els que tenien un contracte interí. Dels 167 professionals interins el 2010 es passa als 127 del 2015. La situació no és massa millor pels metges fixos, dels 281 que n’hi havia el 2010 ara en queden 248. D’altra banda, els metges substituts han passat a ser en aquests anys de dures retallades al sector de la sanitat, una rara-avis: l’any 2010 n’hi havia 2 de contractats per cobrir baixes i vacants, però des del 2013 fins al 2015 no es va realitzar cap substitució amb nou personal. En el comput global de metges, el 2015 n’eren 375, en vers els 450 del 2010.

Per regions sanitàries, el Camp de Tarragona és una de les que més ha patit les retallades a l’Atenció Primària. Considerant només la plantilla estructural (excloent als substituts), Barcelona i l’àrea metropolitana se situen al capdamunt en la davallada de professionals, però en xifres percentuals, és l’Alt Pirineu i la Gerència de Salut Territorial del Camp de Tarragona els que pitjor parats surten en la minva de personal. Comparant la retallada d’aquests últims cinc anys a Tarragona (-14,89%) amb la del territori on menys reducció percentual de personal hi ha hagut, Metropolitana Sud (-4,61%) es produeix una diferència de fins a 10 punts. Segons el sindicat de Metges, en 4 anys (de 2010 a 2014) s’han incrementat al global de Catalunya un 17,3% el nombre de visites que un metge de família ha de realitzar a la seva consulta. La teòrica ràtio de 1.500 habitants per facultatiu s’incompleix majoritàriament, segons el sindicat, a les àrees urbanes. La situació d’estrès és tal, que Catalunya ha passat al 2015 a encapçalar per primer cop en els últims anys, el nombre de sol·licituds de metges a l’Estat, per marxar fora del país a treballar. Segons Martín Barra, diputat de Ciutadans al Parlament i vicepresident de la Taula de la Comissió de Salut, Catalunya va ser l’any passat, la penúltima comunitat de l’Estat en percentatge de pressupost per habitant en sanitat.

I amb les retallades de personal, s’agreuja encara més la problemàtica de massificació que viuen les consultes de les especialitats. Per aconseguir una visita amb prioritat estàndard, en algunes consultes es pot arribar a estar en una llista d’espera fins a 10 mesos. Segons el sindicat de Metges, la Generalitat volia realitzar un pla de xoc per reduir les llistes d’espera aquest mateix any (es parlava fins i tot de destinar 33 milions d’euros) però la manca d’uns nous pressupostos ho ha impossibilitat de moment.

Aquest estiu es contractarà

El Departament de Salut realitzarà aquest estiu al Camp de Tarragona 31,3 contractacions de metges pels mesos de juliol, agost i setembre, de cara a suplir vacances. Però segons adverteix Martín del sindicat de Metges, la xifra té trampa, «són contractes mensuals, no s’agafarà a 31 persones, seran uns 10 per cada un d’aquests tres mesos. Amb 10 persones per a tots els centres del Camp de Tarragona, no s’arriba ni de lluny a cobrir les vacances dels metges». La pràctica habitual, quan manca un substitut, és passar-se d’un facultatiu a l’altre la seva llista de pacients.

tracking