Diari Més

L'oposició tarragonina insta al govern municipal a finançar estudis sobre la qualitat de l'aire

Denuncien que no han complert cap dels punts d'una moció aprovada per unanimitat el passat juliol de 2015

Cartells de Dow i Repsol al Complex Industrial Refino de Tarragona. Imatge del 27 de juny de 2016

benzè, complex, Dow, empresa, fuga, petroquímica, polígon, química, Repsol, TarragonaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els grups de l'oposició al consistori tarragoní demanen celeritat a l'equip de govern per dur a terme un control real sobre la qualitat de l'aire al Camp de Tarragona. El juliol del 2015,els grups municipals d'ICV-EUiA, CUP, CiU, ERC-MÉS-MDC i C's van presentar al Ple una moció amb aquest objectiu, que va ser aprovada per unanimitat. Peròun any després, aquests grups denuncien que els socialistes, Unió i PP, des de l'equip de govern, no han complert cap dels punts establerts en la moció.

«D’ençà de l’aprovació d’aquesta moció, l’Ajuntament de Tarragona s’ha limitat a aprovar una partida pressupostària de 35.000 euros en els pressupostos de 2016, que a dia d’avui no s’ha executat», expliquen a través d'un comunicatels grups de l'oposició. A més, afegeixen que «durant aquest any, des de diferents grups municipals promotors de la moció, hem plantejat diverses preguntes sobre com s’executarà aquesta partida pressupostària al govern municipal, la qual no ha satisfet».

Moció del 2015

Els punts acordatsa la moció consistien,en primer lloc, a realitzar un estudi sobre la qualitat de l'aire a Tarragona, identificant i quantificantels compostos menys controlats i els contaminants presents. Tambécol·laborar amb la Generalitat per exercirun control sobre la contaminació derivada de l'activitat industrial, tant de l'aire com de l'aigua, del sòl, acústica i lumínica.En tercer lloc, realitzar una gestió de la comunicaicó clara i transparent pel que fa als resultats de l'estudi.També, en quarta posició, exigir al govern que adapti els punts de controls d'immissions segons les conclusions de l'estudi.En sisè lloc, impulsar investigacions sobre els efectes i l'impacte de les emissions contaminants en la salut de la població del Camp de Tarragona i en el medi ambient. I en cas que ja hi hagi estudis realitzats per l'Observatori de la Salut, donar-los a conèixer.Per últim, es demanavaconstituirun fons econòmic per fer front als costos dels estudisamb els dinersd'institucions públiques i empreses emissores de contamintats.

Tornen a fer les demandes

ICV-EUiA, CUP, CiU i ERC-MES-MDC demanen, d'aquesta manerai un any més, «que es destinin els 35.000 euros pressupostats per l’any 2016 per al control de la qualitat de l’aire a realitzar l'estudi demanat iubicar captadors en els llocs que es considerin oportuns». A més, també demanen que el 2017 es destini una nova partida pressupostàriaper finançar un estudi «independent, exhaustiu i verídic, de quins compostos químics estan emetent les indústries químiques al Polígon Sud tant en el seu dia a dia, com durant els repetitius episodis de contaminació». L'objectiu d'aquest segon estudi és, segons indiquen els grups de l'oposició,«que es puguin prendre, en base a dades reals, les mesures institucionals i legislatives adients per vetllar per la salut dels habitants i el territori de Tarragona i tot el territori del Camp de Tarragona». Per últim, els grups instena l'equip de govern a comunicar tots aquests punts a la Plataforma Cel Net, que ha creat una campanyade signaturesa Change.org, a través d'aquestenllaç,demanant la realització d'un estudi de la qualitat de l'aire al Camp de Tarragona.

tracking