Diari Més

Via Pública

L'incivisme embruta Tarragona

Fanals ennegrits pels orins, polls en parcs infantils, mobles fora dels contenidors i molts excrements a les voreres: és l’altra cara de la ciutat

La brutícia està present a molts barris de la capital del Tarragonès.

Tarragona ciutat, brutaDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’incivisme embruta Tarragona. És la conclusió de l’estudi d’opinió Valora Tarragona encarregat per l’Ajuntament, però també la dels diferents membres de les associacions de veïns de Sant Pere i Sant Pau, Sant Salvador, Camp Clar i el Barri del Port que Diari Més ha entrevistat. «Com que hi ha un brossaire la gent pensa que pot llençar qualsevol cosa al carrer, i que ja ho recolliran, però ells no estan per això. Hi ha un carrer a tocar de Jaume I on contínuament deixen mobles, els de la neteja passen a recollir-ho, però l’endemà n’hi ha més», explicava la presidenta de l’associació del Barri del Port, Rosa Puig. Precisament, la zona baixa és la que més pateix les conseqüències de l’incivisme. Tot l’entorn del carrer Reial és, des de fa anys, un autèntic lavabo per als animals de companyia. La gran majoria de fanals del citat carrer estan ennegrits per l’acumulació d’orins. Més greu és el que passa a la plaça dels Carros, «està plena de brossa i hi ha polls. Estrany és l’any que en època de polls els nens i nenes que hi van a jugar no n’agafin. La meva néta també els ha hagut de passar», deia resignada Puig. S’hi sumen la precarietat d’almenys quatre solars buits, plens d’escombraries, i les cases velles a punt de caure, que alberguen gran quantitat de rates. Per acabar-ho d’adobar, els divendres i els dissabtes a la nit s’hi afegeixen els joves amb els seus botellons, els orins i les deixalles, que omplen tot l’entorn del carrer Pau del Protectorat. El mateix els hi passa als veïns de la Part Alta. Ells critiquen, a més, que el consistori tarragoní descuida de forma sistemàtica els carrers més recòndits, que no són freqüentats per turistes.

En general, segons el nou estudi de Valora Tarragona, els ciutadans tenen la impressió que el nivell de neteja no és igual a tota la ciutat. També opina així el president de l’Associació de Sant Salvador i Sant Ramon, Francisco Álvarez, «el barri s’està degradant, amb el pas dels anys, en comptes d’estar millor, va a pitjor. Molta gent ha decidit marxar a viure a altres zones», denúncia. A Sant Salvador el problema no és la manca de neteja de les voreres, les queixes vénen per altres bandes: a la zona de l’avinguda de Pallaresos (a tocar del camp de tir) alguns veïns dels blocs centrals, segons explicava Álvarez, han decidit que els contenidors situats a banda i banda dels edificis 1 i 7 no són prou a prop, i decideixen llençar les escombraries al bosc que hi ha al davant. Bosses senceres, quilos i més quilos. Hi ha bolquers, llaunes de conserva, de tot. «El que ens preocupa és que amb les ampolles que hi ha es pot produir l’efecte lupa i originar-se un incendi. De fet fa poc ja vam tenir un petit conat d’incendi aquí», comentava el president. Encara més sorprenent és la situació d’absoluta deixadesa que pateix el passatge amb pins que connecta el carrer de Mas d’en Garrot amb el de Mas d’en Cup, a Sant Ramon, al costat de l’Esclat. Els excrements de gossos que s’hi acumulen es poden comptar per desenes (fàcilment podrien arribar al centenar), i ningú fa res per parar-ho. «Els veïns que no tenen gossos es queixen, no et pots asseure en un banc d’aquests per l’olor, però els que tenen animals no... Els treuen a passejar i ho deixen aquí», comentava Álvarez.

El president també ha hagut de bregar recentment amb l’Ajuntament per una zona a tocar del terme municipal dels Pallaresos, on algú ha deixat dos vehicles abandonats, a la vora de dos grans abocadors il·legals. El consistori tarragoní ha comunicat que l’espai no és competència seva, però no diu el mateix el cartell que els tècnics del consistori es van veure obligats a col·locar per intentar frenar l’expansió dels abocadors. De fet, ahir mateix, se’n descobria un de nou al polígon de les Gavarres.

Pel que fa a Sant Pere i Sant Pau, la situació és força desigual, mentre els veïns de l’avinguda de Països Catalans es queixen simplement de la manca de poda dels arbres i de les fulles i boles que cauen, a plaça Catalunya, la problemàtica és més greu. «Està 10 o 15 vegades més bruta que la resta del barri», denunciava la Rosa Benítez, vocal de l’Associació de Veïns Sant Pere i Sant Pau. A banda de la desagradable pudor dels contenidors, a les illes es van aplegant nombrosos mobles i deixalles. «Cal tenir més consciència ciutadana, si et canvies el menjador, truca al telèfon de la recollida d’objectes, no ho baixis al contenidor», apuntava Benítez. S’hi sumen els problemes de convivència i la manca de maneres d’alguns membres d’un col·lectiu okupa de ciutadans romanesos que dormen en furgonetes a la mateixa plaça. Fan les necessitats, segons expliquen els veïns, a les cantonades dels blocs. «De nit, quan no hi ha tanta gent és quan més passa», adverteix la vocal. Els residents diuen que utilitzen la font pública per rentar-se les dents i fins i tot, asseguren, les parts íntimes.

A aquesta queixa cal sumar-hi que els comerciants de plaça Catalunya reclamen un servei de la recollida del cartó més diligent. La Teresa Torrecillas té una fruiteria i assegura que en moltes ocasions ha de desar les caixes a sota dels productes que ven, perquè no caben al contenidor, ja que Sant Pere i Sant Pau no disposa d’una recollida discrecional del cartró com el centre.

Com passa a la resta de Tarragona, les tifes de gos també omplen la zona, per això l’Ajuntament implantarà al barri, a partir del mes de setembre, la campanya de conscienciació que ja està en marxa al centre de la ciutat.

En general, els membres de les associacions de veïns consideren que cal fer més campanyes de sensibilització, i en cas que la problemàtica continuï, aplicar sancions econòmiques als incívics. «Si tot el món es comportés, tindríem un barri magnífic», apuntava el president de l’associació de veïns de Campclar, Francisco Morcillo.

Un abocador il·legal davant de la comissaria dels Mossos de Campclar

A Campclar, tot i que no hi ha grans queixes sobre la neteja del barri, els membres de l’associació de veïns han detectat diversos focus problemàtics, on s’acumulen contínuament deixalles. Ni l’empresa adjudicatària, FCC, ni l’Ajuntament fan res per frenar-ho. Un dels abocadors de runa detectats es troba al carrer Riu Brugent, a escassos 20 metres de la imponent comissaria dels Mossos d’Esquadra. De fet, des d’aquest punt on hi ha la runa es poden observar fins a dues càmeres de l’edifici policial (que òbviament apunten cap a dins). En menys de cinc metres quadrats, entre la tanca de l’edifici d’Espais de Trobada i un quadre elèctric, s’acumulen quilos i més quilos de runa. El president de l’associació de veïns, Francisco Morcillo, explica que a vegades s’ha arribat a trobar que han llençat «fins i tot sacs sencers». El mateix panorama (però ja més amagat) es repeteix a la part posterior del camp de futbol del barri, amb petits muntons de totxanes i restes d’enrajolats antics. I tampoc ho retira ningú.

Indignació a les xarxes per l’incivisme

Els ciutadans coincidien dilluns a la pàgina de Facebook de Diari Més amb el titular de la notícia «Tres de cada quatre tarragonins diu que la ciutat està bruta». De fet, alguns com Bernard Boronat pensen que realment són «quatre de cada quatre». Domingo Sáez va ser directe: «Ni un exèrcit de 10.000 operaris seria capaç de netejar tot el que s’arriba a embrutar a totes hores». En la mateixa direcció, escrivia Rubio Moreno, «jo al·lucino quan acaben de netejar i ve algú darrere i deixa la brossa fora, tira els papers a terra, treu el gos i no ho recull... Després es posen amb els treballadors dient que la seva zona no la neteja ningú». Alguns lectors també aprofitaven per compartir les zones més problemàtiques. «Que vinguin a Bonavista i al·lucinaran. Les voreres fan fàstic», deia Vanesa DB. «A Torreforta estem molt abandonats», assegurava María Teresa Blanco. «És que està molt bruta comparada amb altres ciutats», deia Marc Roca.

tracking