Diari Més

Patrimoni

Una placa en honor a Géza Alföldy tapa un escrit dels Drets Humans a l'Amfiteatre de Tarragona

Una placa en honor a Géza Alföldy tapa un escrit dels Drets Humans

L'aspecte de la pedra de l'Amfiteatre abans.

Una placa en honor a Géza Alföldy tapa un escrit dels Drets HumansPere Andreu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Amfiteatre Romà de Tarragona té secrets i històries amagades que només aquells que més s’hi fixen són capaços de descobrir. Aquest és el cas de Pere Andreu, un tarragoní de soca-rel, amant de l’arqueologia i de la història. Passejant per l’Amfiteatre es va adonar que, la pedra que conté una epigrafia sobre els 50 anys de la Declaració dels Drets Humans, ha estat tapada per una placa en homenatge a l’historiador Géza Alföldy.

L’escriptura que commemora la Declaració dels Drets Humans estava gravada a una pedra grossa i plana situada a prop de l’únic arbre del recinte. La commemoració va tenir lloc l’any 1998, en un acte que va reunir a molts tarragonins. Però uns anys més tard, el seu aspecte ha canviat.

Al novembre del 2012, es va celebrar un homenatge a l’historiador Géza Alföldy, amb la presència de l’alcalde Ballesteros, la regidora de patrimoni d’aquell moment, Carme Crespo i d’altres personalitats destacades en l’àmbit de la història i l’arqueologia de Tarragona. L’acte es va emmarcar en la primera edició de la Tarraco Biennal i va comptar amb una placa commemorativa que estava situada sobre una bandera de vellut amb l’escut de la ciutat de Tarragona.

Géza Alföldy va ser un historiador hongarès, considerat com el personatge més destacat en el terreny de l’epigrafia clàssica llatina i un dels principals especialistes en el camp de la història de Roma. L’any 2008 va rebre la medalla de la ciutat de Tarragona.

Quan va acabar l’acte, alguns testimonis asseguren que la placa va quedar emmagatzemada, durant gairebé sis mesos, a la caseta on es venen els tiquets per visitar l’Amfiteatre. A mitjans de l’any 2013, l’Ajuntament va ordenar posar la placa de cara el públic.

La sorpresa va ser la nova localització de la placa commemorativa, que va acabar sobre la inscripció de la Declaració dels Drets Humans de l’any 1998.

Una placa en honor a Géza Alföldy tapa un escrit dels Drets Humans

Una placa en honor a Géza Alföldy tapa un escrit dels Drets HumansPere Andreu

tracking