Diari Més

Policial

Un matrimoni de jubilats de Tarragona ha estat víctima d'un segrest virtual

Els estafadors van demanar a la família una transferència immediata de 10.000 euros pel rescat de la seva filla

Un matrimoni de Tarragona és víctima d'un segrest virtual

Un matrimoni de Tarragona és víctima d'un segrest virtualCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un matrimoni d’edat avançada i veïns de Sant Pere i Sant Pau ha estat víctima de l’estafa coneguda com el segrest virtual. Els fets van tenir lloc el passat dimarts 12 de juliol a dos quarts de set de la tarda. Segons ha pogut saber el Diari Més, el matrimoni va rebre una trucada que els informava que la seva filla havia estat segrestada i que havien de pagar de manera immediata 10.000 euros de rescat. Però tot era mentida, el segrest era fals. L'única intenció dels estafadors era cobrar un rescat.

El matrimoni va donar credibilitat a la trucada i es va dirigir fins al caixer automàtic de l’entitat Catalunya Caixa, situada al Bloc Equador de Sant Pere i Sant Pau. Per norma general, el modus operandi d’aquests estafadors implica demanar quantitats petites i accessibles a les seves víctimes, entre 1.000 i 2.000 euros. En aquest cas, però, els estafadors van demanar la quantitat de 10.000 euros i van ordenar al matrimoni fer una transferència des d’un locutori i a través d’una aplicació que rep el nom de Western Union.

Els lladres van dir que tenien la seva filla lligada de peus i mans, la qual cosa va provocar els plors i la desesperació de la dona a plena llum del dia. El matrimoni, jubilats, va treure 170 euros en efectiu amb la intenció d’entregar-los als segrestadors. Però no en tenien prou i, asseguraven que si no els pagaven els 10.000 euros, no veurien més a la seva filla.

Finalment, les víctimes, acompanyades d’uns altres familiars, van trucar als Mossos d’Esquadra. Immediatament els agents van identificar el cas com l’estafa del segrest virtual i es van personar a l’oficina bancària. Una estona més tard, la policia va aconseguir contactar amb la filla, que es trobava en perfectes condicions. Segons fonts policials, el matrimoni no va voler denunciar els fets perquè tot va acabar com un intent d’estafa, tot i que els Mossos van recomanar que la possessin per ajudar en la investigació i aportar noves dades.

El principal objectiu de la policia és que les víctimes no ingressin els diners. És per això que, fa unes setmanes, els Mossos d’Esquadra van portar a terme una campanya a través de les xarxes socials per prevenir aquest tipus d’estafes que estan tant de moda últimament.

Sota l’eslògan, «No paguis, denuncia-ho», els Mossos d’Esquadra van donar alguna pista per poder detectar l’engany. El modus operandi d’aquests estafadors és fer una trucada aleatòria des d’un número ocult o amb un prefix de Xile (056) i informar del segrest fals d’algun familiar proper. Per norma general, utilitzen la violència verbal durant la conversa i no deixen que l’interlocutor pengi el telèfon. Finalment, demanen l’ingrés d’una quantitat de diners petita, perquè les víctimes puguin fer la transferència ràpidament i sense tenir temps a reaccionar.

Els Mossos d’Esquadra aconsellen que les víctimes deixin lliure sempre una línia telefònica per poder trucar a la policia. Tot i que la gran majoria de casos queden com intents d’estafa, és important posar la denúncia, per tal de facilitar la investigació, expliquen fonts policials.

La xifra d’afectats puja

En els últims sis mesos, els Mossos d’Esquadra han detectat uns 34 intents de fals segrest a Catalunya, més que durant tot l’any 2015. Aquest repunt es concentra, sobretot, en els últims dies. Des del 25 de juny fins avui, se n’han portat a terme 16. A Tarragona n’han tingut lloc quatre. Últimament, però, els estafadors ataquen a les zones altes de Barcelona, com a principal punt d’atracció. La setmana passada, la policia va rebre la denúncia de la primera víctima que ha pagat. Van ser 1.200 euros.

tracking