Diari Més

Cultura Popular

La Vibrieta fa 10 anys amb altres bèsties

Aquest diumenge 17 de juliol, el Serrallo acollirà la Trobada de Bèsties Infantils

La Vibrieta de Tarragona, durant una cercavila de foc al Serrallo.

La Vibrieta fa 10 anys amb altres bèstiesDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Vibrieta de Tarragona celebra enguany els seus deu anys de vida. Aquest diumenge dia 17 de juliol, el Serrallo acollirà l’acte central de la celebració. Deu bèsties infantils del territori català acompanyaran a la Vibrieta en aquest dia tan especial. La Trobada de Bèsties Infantils estarà emmarcada en les festes de la Verge del Carme del Serrallo. Javi Tirado, president de la Colla de Diables Voramar del Serrallo-Víbria de Tarragona –entitat organitzadora–, ha explicat que «la idea és mostrar als tarragonins algunes bèsties del país i compartir l’aniversari amb els nens de la ciutat». I és que la Vibrieta aconsegueix enlluernar als més petits.

A primera hora de la tarda, tindrà lloc la plantada de bèsties a la Pèrgola del Serrallo. Tots els curiosos podran gaudir, de ben a prop, de tots els elements populars convidats. A les cinc de la tarda, un speaker presentarà cada una de les bèsties, que després, faran el seu ball. Segons el que està previst, a les sis de la tarda arribarà el moment més esperat: les bèsties infantils portaran a terme una cercavila de foc pels carrers més cèntrics del barri mariner. El foc serà protagonista de la jornada. L’acte finalitzarà amb un sopar popular per a tots els participants.

Gairebé tots els elements populars que protagonitzaran l’acte són dracs, ja que la víbria és un animal de la mitologia fantàstica i popular, que simbolitza la femella del drac. El Drac Barrina de la Geltrú, el Drac de Banyeres, el Drac Can Sofre amb els Dragolins de Badalona, el Drac Estarrufadet Petit del Poble Nou, el Drac Petit de Granollers, el Drac Petit de Montblanc, el Drac de Sant Quintí de Mediona, el Drac de Valls, l’Hydra d’Artesa de Lleida i la Víbria del Vendrell, seran els convidats d’honor de la Trobada de Bèsties Infantils.

La gran majoria d’aquests elements estan construïts amb fibra de vidre o pasta de paper de saca i de llençol encolat. Els rostres ferotges i les diverses deformacions del cos d’aquests elements criden l’atenció dels més petits.

I per Santa Tecla, més

La Trobada de Bèsties Infantils de diumenge no és l’únic acte festiu que l’entitat té preparat per aquest any. Durant les festes de Santa Tecla, «la Vibrieta celebrarà el seu aniversari amb els altres elements del Seguici Popular Infantil de Tarragona i oferirà una representació teatral amb l’homenatjada com a protagonista.

La Vibrieta va néixer l’any 2006, a conseqüència de la devoció i estimació que els més petits tenien a la Víbria. L’entitat va decidir oferir a la ciutat una reproducció infantil de l’element festiu, que es va incorporar a la Santa Tecla Petita. L’escultor morellenc Joan Gallego va ser l’encarregat de donar forma a la bèstia. La indumentària i els timbals –instrument que acompanya des dels inicis a la bèstia– van sorgir de l’ideari dels mateixos membres de la colla. Molts tarragonins recorden encara la presentació de la bèstia: el 15 de setembre de l’any 2006, la colla va portar a terme un espectacle de foc, amb la col·laboració del Boc de Vandellòs.

tracking