Diari Més

Cultura Popular

Una orquestra simfònica posarà la música del 25è Retaule de Santa Tecla

El dia 20 de setembre, la Catedral de Tarragona viurà una de les representacions més especials de la vida de la patrona de la ciutat

Imatge de la Catedral durant un dels assajos de la representació de l'any 2012.

Una orquestra simfònica posarà la música del 25è Retaule de Santa TeclaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Retaule de Santa Tecla celebra enguany 25 anys. Com a principal novetat, la representació de la vida de la patrona de Tarragona comptarà amb una orquestra simfònica. Fins ara, dues cobles, la Principal del Llobregat i la Principal de la Bisbal, s’alternaven els Retaules. Però aquest any, la Furius Music Orchestra serà l’encarregada de posar el so als moviments dels dansaires. La representació passarà de 15 a 60 músics. El pròxim 20 de setembre, a partir de dos quarts d’onze de la nit, la Catedral viurà un dels Retaules més especials de la història tarragonina.

«No canviem l’essència del Retaule, només ens adaptem a l’orquestra simfònica», explica Rosa Llorach, presidenta de l’Esbart Santa Tecla, –entitat matriu del Retaule–. Com que enguany la música serà diferent, els organitzadors han enregistrat la melodia per poder començar els assajos, previstos per a finals de juliol.

Per altra banda, l’entitat ha gravat un disc amb la música del Retaule d’enguany, que es posarà a la venda a partir del dia 20 de setembre. Amb aquests ingressos, l’entitat podrà abaratir els costos de l’acte, i «serà una manera de compartir amb els tarragonins», assegura la presidenta.

Tret de sortida a les Festes

«Per nosaltres, el Retaule és el punt culminant de l’any, és una seqüència ritual que marca l’inici de les Festes de Santa Tecla», explica Llorach. El Retaule és la representació de la vida de Santa Tecla a través d’elements com la moixiganga, la música i la dansa.

Molts tarragonins destaquen l’expressió del rostre i del cos dels dansaires com un dels elements més importants de la solemne funció.

Jaume Guasch com a creador i impulsor de la representació, Lluis Calduch, com a actual director, i Francesc Cassú, com a autor de la música, són alguns dels noms propis del Retaule de Santa Tecla. Però darrere d’ells hi ha més d’una vintena de dansaires que donen vida a la història de la patrona de la ciutat.

Una mostra poc convencional

La representació és l’acte central de la celebració dels 25 anys del Retaule, però a més, l’Esbart Santa Tecla té preparades altres sorpreses. L’entitat celebra l’aniversari des del moment que va acabar el Retaule 2015. «És l’any Retaule», afirma Lluis Gómez, vicepresident de l’Esbart Santa Tecla.

És per això que l’Esbart té preparats altres actes, com per exemple una mostra de folklore, que es viurà durant les festes de Santa Tecla. Els responsables de l’entitat volen preservar el factor sorpresa, però avancen que «serà una mostra diferent de les celebrades fins ara», explica la presidenta. De fet, afegeix que «serà necessari explicar als tarragonins la nostra intenció per no confondre’ls. Volem despertar un nou interés al públic»

A part d’això, el Retaule també estarà present a l’Ésdansa, el Festival Internacional de Música i Dansa de les Presses (Garrotxa), amb un cicle de xerrades a càrrec dels membres de l’Esbart, que tindrà lloc el 25 d’agost. Per últim, també en el marc de les Festes de Santa Tecla, l’entitat celebrarà una revetlla nocturna «de caràcter tradicional» a la plaça del Rei.

tracking