Diari Més

Emergències

La jubilació dels Bombers compromet el nombre d'efectius

El febrer de 2018 s’incorporaran 153 nous professionals, que ni de lluny supleixen els centenars de baixes previstes

La jubilació dels Bombers compromet el nombre d'efectius

La jubilació dels Bombers compromet el nombre d'efectiusCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les jubilacions massives de Bombers que es produiran en els pròxims anys comprometen els efectius totals, ja que les oposicions convocades, ni de lluny cobreixen les properes baixes. De fet, ja ara, la situació als parcs de Bombers tarragonins comença a ser límit. Segons expliquen a Diari Més representants de Comissions Obreres, ni el de Tarragona ni el de Reus tenen els professionals suficients per cobrir els torns. La norma marca que ambdós parcs han de tenir, com a mínim, nou bombers operatius en cada torn, i això es compleix gràcies a les hores extres i a les concessions que els mateixos professionals realitzen.

Els parcs s’organitzen en quatre torns o equips i, aquests per assegurar les jornades de descans de tots els integrants, haurien d’estar conformats per 14 professionals. «Això no es compleix», explicava un membre del sindicat de Tarragona. Teòricament treballen 1.790 hores l’any: un torn de 24 hores i dos dies de festa posteriors, però res més lluny de la realitat. Encara menys ara a l’estiu, quan alguns professionals del Parc de Bombers de Reus passen a integrar exclusivament el GRAF (el grup d’Actuacions Forestals) i deixen de participar en les actuacions de ciutat.

El fons de la qüestió d’aquesta problemàtica és senzill: la Generalitat no realitza oposicions a l’escala bàsica de bomber des de fa sis anys i mig, i des d’aleshores no s’han anat cobrint les jubilacions. De fet al parc de Tarragona, dos professionals s’han jubilat aquest 2016. A això cal sumar-hi els bombers que no es jubilen, però que amb l’edat, deixen d’estar capacitats físicament per sortir a les actuacions. Aquests passen a formar part de «la segona activitat» (fent tasques de gestió i més administratives) i tampoc reben un relleu al seu lloc.

Així que la plantilla de professionals ha anat minvant, com els mateixos responsables de Bombers han reconegut en més d’una ocasió, i els professionals han de fer mans i mànigues per cobrir el nombre mínim d’efectius per garantir el servei. «Si algun dia per casualitat en un torn de Reus en tenen més de nou, a la resta els envien als parcs on no s’arriba al mínim. Per exemple, si Cambrils, que ha d’operar com a mínim amb quatre, només en té tres, un bomber dels de Reus se’n va cap allà», deia el membre de CC.OO.

La Generalitat ha efectuat en els últims temps diversos concursos de trasllats per intentar pal·liar la situació extrema d’alguns parcs, però realment serveixen de poc, ja que segons el membre del sindicat, «arreglen un lloc, i n’espatllen un altre».

Ara, el govern català ha convocat oposicions per a 153 professionals a tot Catalunya. Segons els sindicats, no arriba ni tan sols per cobrir les jubilacions que s’han anat produint als últims 6 anys. A banda, els nous professionals no s’incorporaran fins al febrer de 2018, quan hagin acabat les proves de selecció i la pertinent formació.

Jubilacions massives en 3 anys

La situació s’agreuja encara més tenint en compte que molts dels bombers que van entrar al cos quan la Generalitat va crear aquest organisme (a primers dels anys 80) estan propers a la jubilació. «En els propers tres, quatre i cinc anys es jubilaran entre 300 i 500 bombers a tot Catalunya. Hi haurà una davallada bestial», apuntava el sindicalista. Això suposa que per procedir al seu relleu caldria començar a efectuar proves d’oposicions de forma immediata, que és el que el govern es planteja, però la manca d’uns nous pressupostos per enguany, ho està endarrerint. «La idea era convocar 100 places més el 2017», confirmava l’integrant de CC.OO.

Tota aquesta problemàtica s’està vivint enmig d’un estiu on a tota la província de Tarragona ja s’ha activat el nivell ALFA 2 (de 3) pel risc d’incendis.

tracking