Diari Més

Incivisme

Els jocs del parc de Bonavista pateixen noves destrosses

Han trencat els espais més innovadors dedicats al desenvolupament sensorial i cognitiu dels nens

Els jocs del parc de Bonavista pateixen noves destrosses

Els jocs del parc de Bonavista pateixen noves destrossesCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El parc adaptat de Bonavista arriba als seus set primers mesos de vida completament malmès. En aquest temps, molts dels elements han sigut trencats, arrencats, robats o simplement pintats amb grafitis. El que més crida d’atenció és que quan no feia ni tres setmanes que s’havia obert, un gronxador adaptat per a persones amb mobilitat reduïda (amb suport per poder balancejar-se amb la mateixa cadira de rodes) va ser robat, i des d’aquell moment, no s’han preocupat per reposar-lo.

Si bé és cert que el concepte d’aquest parc és totalment innovador, no pretén només entretenir als més petits, sinó també, activar les seves capacitats sensorials i cognitives mitjançant espais on puguin experimentar en primera persona. D’aquí que aquest espai compti amb una zona de so, una altra de la vista, d’altre per l’olfacte i una més pel tacte.

Però d’aquest projecte benintencionat que va costar al consistori tarragoní més de 333.000 euros, poc en queda. Ja que l’espai de l’olfacte ha quedat totalment destrossat. Ni una sola planta aromàtica de les originals s’ha mantingut set mesos després al seu lloc. De fet alguns adolescents s’entretenien arrancant-les, i fent-les volar fins al terrat de l’edifici de darrere del parc, segons explica l’Encarni, una veïna, qui indica que amb l’arribada del bon temps, és habitual veure joves a l’espai fins a altres hores de la matinada, «a les tres de la nit aquí encara hi ha gent», deia.

Al lloc on eren les plantes ara només creixen males herbes, que la brigada municipal de neteja encara no s’ha encarregat de treure. Són tantes les bretolades, que d’algun dels cinc testos gegants s’han endut fins i tot els tubs de reg automàtic. «Gairebé des del primer dia ja estava tot això així... S’hauria de tenir més cura d’aquest lloc, sinó no durarà res de res», comentava l’Amelia Perales, una veïna de Bonavista.

De moment de salvar-se, no se salva ni una de les dues fonts amb què compta la instal·lació infantil. Una de les aixetes, tot i que continua funcionant, està completament desencaixada, com si algú l’hagués intentat desmuntar. No ha corregut massa més sort l’espai destinat al so, on un dels dos elements acústics, una mena de xilòfon de dimensions gegantines que es colpejava amb un martell, ha desaparegut. A terra només queden les set marques de l’estructura.

Incendi en un banc

Tal és nivell d’incivisme que viu el barri, que un dels bancs del parc va resultar completament calcinat fa dues setmanes. L’incendi (que se suposa provocat) va destrossar també part del conglomerat de goma que hi ha col·locat arreu del terra, per evitar que els nens petits es fereixin mentre juguen. «A mi, el que m’estranya, és que encara quedin gronxadors!», comentava la Conchi, amb les seves companyes de la perruqueria que hi ha al costat.

Els veïns, com l’Ana, que demanen un augment de la seguretat (alguns arriben a exigir una persona de forma permanent a l’espai) expliquen que alguns joves s’han enfilat fins i tot diverses vegades, per l’estructura de fusta que tapa la paret de l’edifici annex al parc, per accedir a les terrasses dels veïns. D’aquí que l’Ajuntament decidís retirar al gener alguns dels llistons de fusta.

Tota la problemàtica, sense que el parc hagi estat ni tan sols inaugurat, ja que es va obrir de forma provisional el Nadal passat, perquè els nens poguessin passar les festes entretinguts. Davant l’afluència massiva, el consistori es va decidir a no tornar a tancar-lo en acabar les festes. Amb tot, hi ha elements de la instal·lació que es mantenen encara perfectament com el gronxador estàndard, l’equipament del tobogan o la roda giratòria. Tampoc han sofert vandalisme els equips per fer flexions i abdominals dels adults.

Els jocs del parc de Bonavista pateixen noves destrosses

Els jocs del parc de Bonavista pateixen noves destrossesCristina Aguilar

Els jocs del parc de Bonavista pateixen noves destrosses

Els jocs del parc de Bonavista pateixen noves destrossesCristina Aguilar

Els jocs del parc de Bonavista pateixen noves destrosses

Els jocs del parc de Bonavista pateixen noves destrossesCristina Aguilar

tracking