Diari Més

Art

Finestres de Tarragona a Nova York

El pintor Tomàs Tornè presenta la seva nova col·lecció i explica la seva fita: exposarà a Amèrica

Tornè a l'estudi de casa seva, on s'inspira i realitza les creacions.

Finestres de Tarragona a Nova YorkCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pintor Tomàs Tornè presentaaquest dijousa les vuit de la tarda la seva nova col·lecció d’obres anomenada Mirades. Ho farà en un espai immillorable, la sala d’exposicions Lluis d’Icart del Castell de Torredembarra. «Té unes parets molt grans, qualsevol obra hi llueix bé!», deia rient l’artista. En total seran 45 creacions les que es podran gaudir fins al 30 de juliol. La gran majoria pintades sobre un material molt especial: fusta. Pot sorprendre, però Tornè explica que la forma en què els olis s’agafen a aquest material, li permeten crear una textura veritablement especial. «Queda impregnat totalment dins de la fusta, m’agrada perquè els retrats agafen un to més mat», comentava hores abans de l’obertura de l’exposició.

La majoria dels quadres que es podran veure aquest mes tenen el format rectangular habitual, però el pintor explica que les creacions que més el motiven són les horitzontals de grans dimensions. D’aquest format han sorgit algunes de les seves peces més espectaculars, com una panoràmica de les teulades de la Part Alta de Tarragona amb la Catedral de Fons, o el retrat de la muralla annexa al Portal de Sant Antoni, amb el detall de les seves característiques finestres enreixades.

Finestres i portes, en el punt de mira

Tornè té una especial predilecció per plasmar en les seves creacions les finestres, els seus marcs, i les portes d’edificis. És una mena de caçador d’aquests elements. Quan viatja per motius de feina o de plaer, sempre ho fa acompanyat d’una càmera fotogràfica i d’un bloc de notes, on s’apunta les característiques més rellevants del seu nou objectiu a plasmar. De fet en l’exposició de Torredembarra es podrà veure una pinzellada d’aquest art tan específic: hi haurà reproduccions de finestres de Terol, de Formentera, de Pals i per descomptat de la seva estimada Part Alta de Tarragona.

De fet, el nucli antic de la ciutat fa ben bé de musa per ell. «Sempre tinc amics que em deixen pujar als seus terrats per veure les vistes, i pintar-ho allí mateix, encara que sigui assegut, i amb la fusta a les cames», comentava rient. Li agraden molt les seves casetes velles (amb portes i finestres que tant li encanten), les seves característiques teulades i sobretot la llum. Tornè assegura que Tarragona té quelcom en la llum que se li projecta, que no ho troba a cap altra part del món on hagi viatjat al llarg de la seva vida. «La llum de Tarragona no es troba enlloc. De fet, si un es fixa en les meves pintures, pot veure com les que estan fetes aquí tenen un toc diferent que no tenen les altres. Els meus companys pintors d’altres bandes sempre han de reflectir més fosques les seves reproduccions, perquè en altres espais la llum és més grisa», concretava.

Portant la marca Tarragona arreu del món

El pintor es vanagloria contínuament, quan és fora de Tarragona, de la seva estimada ciutat (on també va néixer). Les seves obres triomfen a Madrid, el que suposa que molts ciutadans de la capital de l’Estat tenen als seus despatxos o a les seves llars, un petit tast de Tarragona. Però la il·lusió més gran de Tornè es troba ara mateix a l’altra banda de l’oceà Atlàntic, concretament a Nova York, on un dels seus representants s’ha endut una quinzena de peces per exposar-les. A més, li han ofert recentment preparar una exposició a França, en la que per descomptat durà les seves creacions Made In Tarragona.

En general, segons explica l’artista el procés creatiu, no és gens senzill, per elaborar les 45 pintures que presenta avui, ha hagut de treballar tot un any.

Una de les seves creacions.

Finestres de Tarragona a Nova YorkCristina Aguilar

tracking