Diari Més

Veïnal

Veïns de SPiSP denuncien un col·lectiu ocupa romanès per il·legalitats

Ocupen 4 pisos de la plaça Catalunya i alguns dormen a furgonetes aparcades permanentment

Algunes de les furgonetes estacionades a la plaça

Veïns de SPiSP denuncien un col·lectiu ocupa romanès per il·legalitatsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Veïns que viuen amb por i decideixen marxar del pis, comerciants que pateixen robatoris, o l’ocupació fraudulenta de places d’aparcament de forma permanent. És el que des de fa vuit mesos pateixen els residents al voltant de la plaça Catalunya de Sant Pere i Sant Pau. Denuncien a Diari Més que nombrosos romanesos, entre una trentena i una quarantena, han ocupat com a mínim quatre pisos als blocs de Sant Marc, Sant Mateu, Sant Joan i Sant Andreu, on resideixen en grups de 10 o 12 persones, menors inclosos.

Asseguren que la presència d’aquesta comunitat al barri ja és habitual des de fa 5 o 6 anys, però en els últims vuit messos l’ambient comença a ser alarmant. Alguns d’aquests veïns més recents dormen a les mateixes furgonetes, que estacionen al voltant de la plaça, i fan les seves necessitats als racons dels edificis. «Avui mateix, un s’ha aixecat a quarts de dotze, ha anat a orinar a un racó perquè no el veiéssim, i ha anat a rentar-se a la font pública d’aquí davant», comentavauna comerciant.

Segons expliquen diversos veïns, tenen diverses furgonetes aparcades des de fa mesos a la mateixa plaça, sense moure-les, i tot i les seves denúncies, la Guàrdia Urbana no va més enllà de deixar-los un avís. Dos veïns confirmen haver vist fins i tot, realitzar canvis d’oli i de peces del motor.

Els veïns ho titllen de màfia

Molts són els que asseguren sense pal·liatius, que la forma d’actuar d’aquesta comunitat nouvinguda s’assemblaria molt «a una mafia, al 100%». Una veïna va més enllà, i afirma que veu moviments i intercanvis sospitosos a les nits, al voltant dels blocs. Algun veí que prefereix no identificar-se diu fins i tot, que els hauria vist amb armes, «quan ho he vist he trucat als Mossos», assegurava. Segons la veïna, «es dediquen a prendre la roba dels contenidors per als pobres». Un altre propietari, ho corroboraria, «de les vuit o deu furgonetes que tenen sempre aquí, algunes marxen a primera hora del matí i tornen a la nit. Molts dies veiem com comencen a pujar grans bosses, plenes de roba, cap a les cases que tenen ocupades».

Segons explicava un altre resident, hi ha un veí de l’edifici Sant Marc que ha denunciat en reiterades ocasions el soroll ocasionat per una rentadora que funciona sense parar, al llarg de tot el dia. «Creiem que tota la roba la renten aquí, abans d’enviar-la cap a altres llocs, per revendre-la», deia. De fet, als vehicles estacionats de forma permanent (algun té fins i tot una roda punxada des de fa més d’un mes) es poden observar al seu interior peces de roba i bosses.

Tal és la situació, que segons explica un dels treballadors de la ferreteria de la plaça, un matrimoni de jubilats que residia també a Sant Marc, va marxar fa uns mesos, «perquè tenien por de tot el que passava a l’escala». Diu que «volien vendre el pis, però ningú els hi volia comprar, així que l’han tancat i n’han llogat un altre, uns carrers més a baix».

Diuen que la policia no actua

Els veïns estan especialment molestos amb la tèbia resposta de la Guàrdia Urbana. Algun assegura fins i tot que diversos romanesos s’han arribat a riure dels agents de la policia tarragonina. «Només es van espantar una vegada, quan van venir quatre furgonetes dels Mossos», indicava. De fet el mateix treballador de la ferreteria adverteix que fins en dues ocasions els ha enxampat robant al seu establiment. «Una tarda un d’ells va intentar robar-me un allargador i, en sortir jo corrents darrere seu, el va llençar. A la nit, com que no estava tranquil i visc a prop, baix asseure’m a una zona propera a la tenda, i vaig veure com intentaven entrar al local. Ens vam acabar barallant», apuntava.

L’Ajuntament de Tarragona també en té constància, ja que són diversos els comerciants que van recollir firmes per comptar amb suficient força a l’hora d’exposar els fets en una reunió amb la regidora Elvira Ferrando, fa uns messos (quan encara existia la figura del regidor de barri). Diuen que el consistori no ha fet res per solucionar-ho.

tracking