Diari Més

Focs

Pirotècnia Valenciana, la vencedora del 2013, torna a guanyar el concurs

L’espectacle ofert per l’empresa el divendres a la nit aconsegueix 1.759 punts, 276 més que els xinesos de Firevision

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pirotècnia Valenciana, la companyia que va actuar divendres, i que ja havia guanyat l’edició de 2013, s’endú el primer premi de la 26a edició del Concurs de Focs Artificials Ciutat de Tarragona. El jurat, format per 12 membres, entre personalitats de la ciutat i tècnics, va dictaminar la nit de dissabte, en acabar l’última actuació, que l’empresa de Llanera de Ranes (València), guanyava el certamen, i amb cert avantatge respecte a les altres tres pirotècnies. 1.759 punts pels valencians, són 276 punts més que la seva més immediata competidora, la xinesa Firevision Internacional CO. LTD, que ha aconseguit el segon lloc, amb 1.483 punts.

El jurat havia de puntuar un total de 16 aspectes, entre d’altres: l’ocupació de l’espai aeri, la durada dels colors, el disseny, la perfecció de les formes, la conjunció amb l’entorn, el guió de l’espectacle i les sempre importants arrancades i crescendo final.

José Manuel Crespo, l’alma mater de Pirotècnia Valenciana, i la seva famíliahan esclatatd’emoció en conèixer el veredicte fet públic per la regidora Begoña Floria al pati de Jaume I de l’Ajuntament, avuial matí. «Ha estat un esforç molt gran, això quedarà a la nostra història per sempre», haexplicat. «Tenim una manera de disparar molt pròpia, jugant amb el ritme i el color. Coneixem molt bé el públic de Tarragona i sempre intentem buscar el que li agrada a la gent», comentael vencedor.

Coneixien bé als tarragonins

De fet, segons reconeixia, és ell mateix, sol, qui dissenya i elabora cada actuació. En el cas de Tarragona, amb la victòria sota el braç de 2013 i un segon premi en una edició anterior, ja sabia que als tarragonins els hi agraden molt els focs aquàtics i les grans palmeres. I això és el que va oferir. A banda, també va dur a la ciutat una bona dosi de figures (cares, cors) que van deixar bocabadats a molts espectadors. «Les figures no són noves, moltes companyies les porten, la diferència és la manera i el moment de llançar-les, això és el que fem diferent dels altres», raona.

En total, Pirotècnia Valenciana va dur des de València, quatre camions trailer, tres amb tots els canons i elements, i un amb els 990 quilos de pólvora. Eren els segons que més en duien, després de la basca Valecea de dijous, amb 1.060 quilos de pólvora. Als sis tècnics de la fàbrica de la pirotècnia valenciana quehabitualment treballen per produir els elements, s’hi van sumar, per venir a Tarragona, d’altres 18 operaris que van realitzar totes les tasques de muntatge i desmuntatge divendres, de bon matí i fins a la matinada, a la punta del Miracle. «A l’hora de l’espectacle ens vam repartir una mica, uns estaven a dins, però nosaltres vam baixar per veure com quedaven els focs aquàtics», explicava a Diari Més, Teresa Rey, dona de Crespo i membre d’aquesta empresa que des de 1988 participa, ininterrompudament, a les Falles de la seva ciutat.

Així doncs, els valencians s’enduen el trofeu Venus Ciutat de Tarragona i l’adjudicació dels espectacles de focs de Santa Tecla, per un valor de 26.000 euros. A banda, per l’acord de l’Ajuntament de Tarragona amb el de Granollers, la companyia també actuarà al municipi barceloní.

Els xinesos segons

La portaveu de la companyia xinesa (que va llençar aquest dissabte) va voler agrair la segona posició. «Gràcies a l’organització per aquesta oportunitat, estem molt orgullosos de poder estar aquí, per poder donar a conèixer la pirotècnia xinesa», va afirmar. En tercera posició va quedar la gallega Xaravia (del primer dia) amb 1.304 punts. I, en la quarta, Valecea (de dijous) amb 1.249 punts.

El responsable de Pirotècnia Valenciana celebrant amb el seu fill la victòria.

La Pirotècnia Valenciana, justa i clara guanyadora del 26è Concurs de Focs de TGNOlivia Molet

El responsable de Pirotècnia Valenciana recollint el premi.

La Pirotècnia Valenciana, justa i clara guanyadora del 26è Concurs de Focs de TGNOlivia Molet

Tercera jornada del Concurs de Focs Artificials de Tarragona: Pirotècnia Valenciana

Tercera jornada del Concurs de Focs Artificials de Tarragona: Pirotècnia ValencianaElena Pedrola

tracking