Diari Més

Seguretat ciutadana

Els Mossos i la Guàrdia Urbana patrullen junts als barris de Llevant per prevenir robatoris

Visitaran els habitatges on s’hagin produït furts des de 2013 per tal de donar als propietaris consells i més informació

Policies i polítics van fer un minut de silenci per Turquia en acabar la Junta de Seguretat.

Els Mossos i la Guàrdia Urbana patrullen junts a Llevant per prevenir robatorisJoan Antoni Torreblanca

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En els primers cinc mesos d’aquest 2016 els delictes s’han reduït un 0,41% respecte al mateix període de 2015. Comparant-ho amb les xifres de fa cinc anys, la diferència encara és major: cauen un 13,4% respecte al 2011. Són uns 1.320 delictes menys a l’any. Però no totes les tipologies de delictes van en descens, els robatoris de patrimoni pugen fins a un 3,6% en aquests últims cinc anys. «És l’única dada que ens preocupa», apuntava l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros en sortir ahir al matí de la Junta Local de Seguretat, que es va realitzar amb els principals comandaments de la Guàrdia Urbana, Mossos d’Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil.

A causa d’aquest augment en el robatori d’objectes materials, Mossos i Guàrdia Urbana han iniciat aquesta mateixa setmana una campanya conjunta a les urbanitzacions de Llevant, per conscienciar i donar més informació als propietaris d’habitatges unifamiliars, que, des de l’any 2013, han patit algun tipus de furt al seu domicili. La campanya també s’estén a altres inquilins que no n’han patit. Els agents passen des d’aquest dilluns casa per casa, donant un tríptic informatiu. La idea és estendre aquesta campanya informativa a la resta de la ciutat de Tarragona (centre i barris de Ponent) tot i que no es farà de forma immediata. Un cop finalitzi la dels barris de Llevant, s’analitzarà la seva efectivitat.

El 90% són lladres ocasionals

Ballesteros, amb les xifres a la mà que li havien facilitat els agents, va voler aclarir que el robatori en domicilis només representa l’1% del total de delictes que es cometen. «El 90% dels robatoris a les cases són realitzats per lladres ocasionals, no formen part de bandes organitzades», explicava el sotscap dels Mossos al Camp de Tarragona, Ramon Franquès.

En general, les diferents àrees delictives han experimentat en els últims cinc anys una baixada notable. Des de 2011 s’han reduït els delictes contra la persona un 17% i contra l’ordre públic en un 47%. Pel que fa a les denúncies de trànsit que imposa la Guàrdia Urbana, les xifres també van de baixada: de les 159 denúncies per alcoholèmia i drogues efectuades als primers cinc mesos de 2015, es passa enguany a les 121; el que suposa una baixada del 24%. Encara decreixen més les multes per excés de velocitat, que cauen en un 27%. De gener a maig de l’any passat se’n van posar 1.975 i en canvi enguany, n’han estat 1.447. Baixen també, tot i que de forma més moderada el nombre d’atropellaments als carrers de Tarragona. 34 vianants han patit un atropellament en aquests primers cinc mesos de l’any, el que suposa un 8% menys que l’anterior. La xifra més destacada en matèria de trànsit és que enguany, a la ciutat, no ha mort ningú en un accident de trànsit. L’any passat en canvi, es va registrar una defunció.

Augmenten un 59% els delictes per violència masclista

De gener a maig, la Guàrdia Urbana ha atès 35 casos d’atenció a la violència de gènere a Tarragona. Es tracta d’un augment del 59% respecte al mateix període de 2015. A més, en aquests primers mesos de l’any, la unitat especialitzada de la policia tarragonina ha obert un total de 47 diligències judicials. Ballesteros va assegurar ahir que «és un tema amb el qual no abaixem la guàrdia, i no ens cansem de treballar-ho des del punt de vista preventiu, social i d’assessorament. Qualsevol xifra que no sigui zero, suposa que hem de treballar molt més».

tracking