Diari Més

Medi ambient

Protecció Civil obre un expedient a Repsol per la fuita de dilluns

Vol esclarir si la companyia va complir els protocols d'actuació

Cartells de Dow i Repsol al Complex Industrial Refino de Tarragona. Imatge del 27 de juny de 2016

benzè, complex, Dow, empresa, fuga, petroquímica, polígon, química, Repsol, TarragonaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Direcció General de Protecció Civil ha obert aquest dimarts un expedient informatiu a Repsol per esclarir si la companyia va complir els protocols d'actuació, comunicació i avisos en la fuita de benzè que va tenir lloc dilluns passat al matí a la planta petroquímica de la Pobla de Mafumet.La concentració de benzè es va elevar fins a donar valors de 10 ppm -parts per milió-, quan el límit és de 0,5, és a dir, 20 vegades per sobre.

La incidència va obligar a desallotjar 130 persones de l'edifici de manteniment i serveis de l'empresa química Dow Chemical, que comparteix un terreny annex a Repsol al polígon nord. Repsol no va haver d'evacuar cap treballador ja que a la zona de la fuita no hi té personal.

Alguns treballadors haurien presentat mals de cap i nàusees, tot i que des de Repsol van negar aquest extrem i van remarcar que no hi va haver cap persona afectada ni va ser necessari activar cap pla d'emergència ni decretar cap mesura excepcional de protecció per a la població.

El responsable de Comunicació de Repsol Tarragona, Josep Bertran, va detallar que «com que l'arqueta no drenava, per dissipar l'acumulació de líquid hem hagut de recollir-ho en un sistema mecànic i portar-ho a la planta de tractament d'aigües, i en aquest impàs per accelerar la recollida és quan s'hauria donat la concentració d'hidrocarburs».Segons Bertran, la companyia petroliera no va detectar en cap moment cap increment de contaminació.

El delegat d'UGT a Repsol Petroli de Tarragona, Rafel Garrido, va apuntar que tres treballadors protegits amb màscara van actuar en aquesta arqueta que revessava i després van passar pels mers controls.

A Repsol no es va activar cap pla d'emergències i atribueixen l'incident a una operació més del sistema de manteniment, però a Dow, l'empresa veïna, quan es van disparar els indicadors del nivell de benzè es van encendre les alarmes i es van afanyar a activar el protocol de prevenció per retirar tot el personal que es trobava a la zona.

Segons el responsable de Comunicació de Dow Chemical a Tarragona, Josep Boronat, fins a 130 persones aproximadament d'una àrea determinada, pròxima a la zona de la torxa, van haver de ser desallotjades com a mesura preventiva en detectar valors molt elevats de benzè.

tracking