Diari Més

Ensenyament

L'Ajuntament impulsa un programa per combatre l'assetjament escolar

Busca fomentar hàbits de convivència i es posarà en marxa el pròxim curs a vuit centres de la ciutat

Imatge de la presentació de la iniciativa, a l'Ajuntament de Tarragona

L'Ajuntament impulsa un programa per combatre l'assetjament escolarDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Tarragona impulsarà el programa Tutoria entre Iguals (TEI) que consisteix en una sèrie d’actuacions a les escoles d’Educació Infantil, Primària i Secundària l’objectiu de combatre l’assetjament escolar i fomentar hàbits de convivència entre alumnes. El programa es posarà en marxa el proper curs i compta amb la participació de vuit centres d’ensenyament de la ciutat. Així ho van explicar aquest dimarts els regidors d’Educació, Francesc Roca; la de Serveis a la Persona, Ana Santos, i els professors de Secundària i membres del Grup TEI de l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Barcelona, Carmen Cabestany i Xavier Pérez.

L’assetjament escolar o bullying és una forma de violència que viuen els nens, les nenes i adolescents en el món educatiu, que tenen repercussions negatives en el seu benestar, el seu desenvolupament i en l’exercici dels seus drets. Les situacions més greus han tingut una important repercussió mediàtica, però les menys greus, de baixa intensitat –no menys traumàtiques per a les víctimes–, queden invisibilitzades, normalitzant actituds i comportaments, per considerar habituals en entorns educatius, però amb importants repercussions, fonamentalment psicològiques i emocionals per a l’alumnat que les pateix, les famílies i els docents.

El regidor d’Educació, Francesc Roca, va manifestar que «l’escola ha de ser un entorn segur per al seu alumnat, que afavoreixi el desenvolupament de tot el seu potencial d’aprenentatge, no només curricular i ningú ha de patir cap tipus de maltractament ni físic ni emocional. Assumir aquest objectiu requereix un esforç de tots els que participen en el procés educatiu, especialment dels professionals que l’apliquen i el supervisen, però també significa un compromís familiar i social respecte a la convivència i l’educació».

Davant d’aquesta realitat, les regidories d’Educació i Serveis Personals de l’Ajuntament endeguen el programa Tutoria entre Iguals que és una estratègia educativa de convivència escolar en la qual hi participaran vuit centres escolars i que requereix de formació especifica per al professorat. Per aquest motiu hi haurà unes sessions formatives que s’impartiran els dies 27 i 30 de juny i els dies 5 i 6 de setembre al Campus Catalunya i aniran a càrrec, entre d’altres, de professionals de l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Barcelona. En total participaran a les sessions formatives 278 professors.

La regidora de Serveis a la Persona, Ana Santos, va explicar que «Tutoria entre Iguals es basa en la tutorització emocional entre iguals i es desenvolupa el respecte, l’empatia i el compromís com a elements bàsics de la convivència».

A l’etapa de Primària, els alumnes de cinquè seran els tutors emocionals dels de tercer de Primària i, a Secundària, els alumnes de tercer curs seran els tutors emocionals dels de primer de Secundaria. L’any següent continuaran les tutoritzacions emocionals sense el suport institucional del centre.

Les vuit escoles que participaran en el programa i que ho fan voluntàriament són: Pràctiques, Cèsar August, Riu Clar, Torreforta, La Salle, Joan XXIII, El Carme i Carmelites. Des del consistori també preveuen tornar a fer la formació d’aquí a un any per tal de què en el programa s’incorporin noves escoles.

Alguns dels objectius del programa són facilitar la integració dels alumnes que s’incorporen al centre educatiu; determinar un referent (tutor) que afavoreixi la integració; treballar l’autoestima dels nous alumnes; reduir els nivells d’inseguretat propis, entre d’altres.

tracking