Diari Més

Salut

El SEM ha rebut tantes alertes de suïcidi en mig any com en tot el 2015

L’any passat el 061 va rebre 15 trucades a la ciutat de Tarragona que van activar el protocol de suïcidi, tantes com al 2016

Interior de la part posterior d'una ambulància del SEM.

El SEM ha rebut tantes alertes de suïcidi en mig any com en tot el 2015Marta Olivé

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Poc després d’haver superat l’equador del 2016, el Sistema d’Emergències Sanitàries ja ha hagut d’atendre el mateix nombre de trucades per alerta de suïcidi que en tot l’any passat, a la ciuatt de Tarragona. En total 15 persones han trucat el 061 per informar que volien llevar-se la vida, una mitjana de dues trucades i mitja al mes. Aquesta xifra no inclou la trucada de terceres persones que presencien un intent de suïcidi o que saben d’algú que podria intentar posar fi a la seva vida. «Quan rebem una trucada d’aquest tipus s’activa un protocol elaborat per un psiquiatra, per avaluar el risc real que la persona que tens al telèfon pugui suïcidar-se», explica el cap del SEM a Tarragona, Alfonso López. Gràcies a aquest protocol es pot valorar quin risc corre la persona i quins són els mitjans que s’han d’activar, si se la pot atendre de forma exclusivament telefònica o si cal enviar ambulàncies, metges, etcètera. «Moltes trucades són infundades, però també ens hem trobat casos de què et truquen per informar que estan a punt de suïcidar-se i, quan arribes, ja és massa tard», explica López. Pel que fa la regió sanitària Camp de Tarragona, el 061 va atendre 73 trucades que van activar el protocol de suïcidi al llarg del 2015 i, des de gener de 2016, ja n’ha atès 57, prop de nou trucades i mitja mensuals.

A Catalunya existeix el Codi Risc de Suïcidi (CRS), que es va començar a implantar el 2013 i que compta amb el SEM com a primera línia d’atenció. El CRS compta amb què el SEM doni l’alarma i activi el codi i després faci un seguiment telefònic i, en la majoria de casos, també presencial. L’última fase consisteix en què el metge de família faci un seguiment integral preventiu de l’estat de salut. L’objectiu del codi és que es treballi des de la prevenció del suïcidi, que hi hagi un treball de seguiment del pacient i que es treballi des de tots els àmbits de la salut.

Des de l’activació del codi s’ha pogut dibuixar un perfil, i s’ha constatat que la majoria de trucades les realitzen dones sobre els 40 anys. També han conclòs que els menors d’edat són un percentatge molt baix del total de casos.

Reduir el temps d’actuació

L’objectiu de l’existència dels codis és que tots els professionals del SEM sàpiguen quin protocol seguir davant de casos en què el temps és un factor decisiu. «El temps és crític, hem de poder actuar de forma automàtica. Per exemple, en els casos d’infart, el pacient ha d’arribar a l’hospital amb dues hores de marge». En total, hi ha nou codis d’actuació, per diferent tipus d’emergència sanitària.

El SEM, per diversos motius, tots relacionats amb la salut, rep milers de trucades anualment. El 2015, al municipi de Tarragona, es van realitzar 22.782 trucades al 061, que es van correspondre a 20.102 incidents. «Si més d’una persona presencien, per exemple, un accident de cotxe, rebrem moltes trucades però sols es comptabilitza un accident. Per això el nombre d’alertes sempre és més alt», explica el cap del SEM. Al llarg d’aquest any, se n’han realitzat aproximadament la meitat, i també hi ha hagut prop de la meitat d’incidents, així que, de moment, no es preveu una diferència substancial entre 2015 i 2016.

«Moltes trucades són més de caràcter informatiu, així que no cal mobilitzar recursos», concreta López. A l’estiu hi ha un percentatge menor de trucades que a l’hivern, on hi ha més malalties comunes, com la grip. Tot i així, a les zones de costa o turístiques es viu un petit repunt, ja que el nombre de població augmenta amb el turisme.

tracking