Diari Més

Llengua

Tarragona és la demarcació que emet menys sentències judicials en català

Dels 19.688 escrits judicials, només 718 (el 3,6%) han estat en català

Imatge del Palau de Justícia de Tarragona.

Tarragona és la demarcació que emet menys sentències judicials en catalàCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tarragona és la demarcació de Catalunya en què s’utiliza menys el català en les resolucions i sentències judicials. Dels 19.688 escrits, només 718 (el 3,6%) van ser en català. Per tant, l’ús del català en la justíca a Tarragona és residual.

Per contra, Girona és on més s'usa el català en la justícia, ja que de les 20.778 sentències i resolucions dictades el 2015, el 16,7% (3.466) es van redactar en català.

L'ús del català en les resolucions i sentències judicials ha retrocedit per desè any consecutiu a Catalunya, fins a arribar el 2015 al 8,4%, segons ha advertit avui el conseller de Justícia, Carles Mundó, que creu que aquest descens és «alarmant» i suposa entrar en una «situació d'emergència».

Mundó, que avui ha lliurat els diplomes acreditatius als advocats que han superat la prova d'accés a la professió, ha demanat als nous lletrats que utilitzin el català amb normalitat en els seus tràmits amb la justícia, per convertir-se en el «motor del canvi» i ser «els primers a exercir els seus drets i utilitzar el català amb normalitat».

El conseller, que ha anunciat que el seu departament prepara diverses mesures per promoure l'ús del català als jutjats, ha lamentat que, «encara que sembli mentida», el coneixement del català és només un mèrit i no una obligació per treballar en l'administració de justícia a Catalunya.

Mundó ha advertit que l'ús del català en la justícia va «de mal en pitjor» i ha qualificat les dades del 2015 d'«alarmants», cosa que, segons el seu parer, sumi el català en la justícia «en una situació d'emergència».

A la ciutat de Barcelona, on es van emetre el 2015 un total de 105.470 resolucions, el 8,3% (8.749) van ser en català, mentre que a Lleida la xifra s'eleva fins al 9,3% (1.113), a les Terres de l'Ebre si situa en el 5,5% (214) i a les comarques de Barcelona —sense comptar amb la capital catalana— en el 7,4% (5.116).

tracking