Diari Més

Religió

Francesc Seritjol: «Obrirem la Setmana Santa a tota la ciutat per fer-la visible»

El nou president de l’Agrupació d’Associacions de la Setmana Santa considera que «ja hi ha un relleu generacional, però falta que ho creguem»

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Fer arribar la Setmana Santa a tots els tarragonins i a la ciutat en general», és un dels principals objectius del nou president de l’Agrupació d’Associacions de la Setmana Santa de Tarragona. Francesc Seritjol, membre del Gremi de Marejants que va ser escollit aquest dimarts per ocupar el càrrec, substituint a Joaquim Julià, qui feia vuit anys al capdavant de l’entitat. Tot i que la resta de la Junta encara no està constituïda –cada confraria n’aporta dos membres–, Seritjol està decidit a actuar per «impulsar noves iniciatives».

De fet, està convençut que «una vegada tinguem la Junta definida, es podrà començar a treballar per conèixer quines són les idees de cada entitat, de manera que podrem mantenir certs aspectes que, fins ara, han funcionat i també volem introduir canvis en la manera de fer arribar aquesta tradició i celebració als ciutadans».

Tot i que a peu de carrer es podria dir que hi ha l’estereotip marcat o la idea que les confraries i la Setmana Santa ha quedat reduït a la gent d’edat avançada, Seritjol assegura que «no és així. Avui dia hi ha molta gent jove, ja hi ha un relleu generacional, però falta que ens ho creguem». En aquest sentit, explica que «des que es va començar a portar els passos a espatlles hi va haver un canvi. A més, ja sigui a través de les bandes de timbals o com a portants, les confraries estan formades per gent jove».

Més enllà de la «religiositat», el nou president de l’Agrupació destaca que «una confraria va més enllà, és un tema de relacions social, de persones i tradició». Personalment, Seritjol viu la Setmana Santa des de ben petit. «Com que quan tenia dos anys no tenia ganes de dormir, ja em van portar a la primera processó. I, des d’aleshores, ja no he deixat d’anar-hi», explica.

Per tal «d’obrir» la celebració a tota la ciutat i «fer-la més accessible», vol continuar potenciant la difusió de coneixement al voltant d’aquest culte. «Com ja hem anat fent, hem obert esglésies com la de Sant Agustí perquè tothom pugui conèixer els passos de les confraries», recorda. A més, destaca que el pròxim pas és «intentar que aquests espais estiguin oberts el major nombre d’hores al dia i durant totes les temporades. S’haurà de contactar amb Turisme i fer-ho viable econòmicament».

Així mateix, és conscient que «haurem de trobar noves vies per aconseguir finançament o acords, ja que la situació no és com la de fa deu anys enrere, però estem convençuts que institucions i entitats ens seguiran donant suport com fins ara». També plantejaran rutes i visites en consonància amb el Museu Bíblic. Pel que fa a les esglésies, propiciaran la creació de productes audiovisuals que puguin servir per ampliar la retolació i les indicacions ja existents i buscaran millorar la comunicació i els recursos digitals de l’Agrupació.

D’altra banda, des de l’entitat encara estan esperant resposta del govern central per saber si la Setmana Santa de Tarragona rep la designació d’Interès Nacional. Seritjol suposa que «el fet d’estar sense govern des del novembre ha endarrerit moltes qüestions i aquesta també es pot haver vist afectada», a la vegada que recordar que més de 7.500 persones formen el conjunt de confraries i gremis.

Seritjol és membre del Gremi de Marejants del Serrallo.

Francesc Seritjol: «Obrirem la Setmana Santa a tota la ciutat per fer-la visible»Cristina Aguilar

tracking