Diari Més

Costa

El nou model de gestió del Parc Subaquàtic es coneixerà en un mes

Han sorgit algunes discrepàncies al voltant dels permisos d’usos temporals per part de Capitania Marítima, des del novembre

La Guàrdia Civil interroga els monitors responsables de la immersió del submarinista ofegat

La Guàrdia Civil interroga els monitors responsables de la immersió del submarinista ofegatOlivia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Autoritat Portuària de Tarragona donarà a conèixer el nou model d’ús per a la pràctica de busseig esportiu a la zona oberta i senyalitzada de la zona del Parc Subaquàtic, al Dic de Llevant en un mes. D’aquesta manera, es desencallarà un tema que, en els darrers dies, ha despertat polseguera i fa mesos que s’espera. De fet, des del passat novembre, la Societat d’Exploracions Submarines SES Tarragona va quedar-se sense la concessió d’aquest espai per utilitzar-lo com a Parc Subaquàtic, amb la qual comptava des del 1995. Des d’aleshores, per tal de dur a terme qualsevol activitat de busseig es necessita demanar permís a l’Autoritat Portuària i també a Capitania Marítima.

En aquest sentit, hi ha hagut algunes divergències i queixes per part de clubs que han volgut utilitzar les instal·lacions. Asseguraven que la Capitania Marítima només havia atorgat el permís a un centre en concret i la resta no podia accedir-hi. En resposta, la capitana marítima de Tarragona, Núria Obiols, ho nega i explica que «les autoritzacions es fan d’acord amb el RD 62/2008. Com es tracta d’una zona d’accés restringit es requereix aquest permís, en el qual l’entitat sol·licitant ha d’indicar les mesures de seguretat i també designar un coordinador de seguretat». Així, detalla que «les sol·licituds s’atenen per ordre de registre d’entrada i només d’autoritzar un esdeveniment dins del parc». D’aquesta manera, per motius de «seguretat» la Capitania Marítima no permet que dues entitats duguin a terme activitats de busseig de manera simultània. «Demanem que hi hagi un coordinador de seguretat i entenem que aquest no es pot fer càrrec dels dos clubs», afegeix Obiols. Per tant, en el cas de coincidir dues entitats, la Capitania Marítima els situaria en horaris diferents. A més, la normativa estableix que es necessita, almenys, 30 dies d’antelació per demanar una reserva de l’espai. Aquests detalls, però, han sorprès alguns clubs de la zona que han com havien de cancel·lar activitats programades i «perdre alguns clients», asseguren. Pel que fa a les queixes, Obiols assegura que «el calendari és ample i, mentre es respectin els requisits, concedirem els permisos».

Quan encara falta un mes perquè es conegui el nou model d’ús de Parc Subaquàtic, el president del SES Tarragona, Manel Salcedo, detalla que «aquests mesos només hi hem pogut dur a terme les activitat que teníem compromeses amb la Universitat Rovira i Virgili, i les proves que realitza el CSIC per investigacions científiques». D’aquesta manera, lamentava que «si no ens donen una resposta aviat, la nostra entitat podria arribar a desaparèixer a finals d’any, després de molts anys de treball per conservar i impulsar els estudis del medi marí». El president entén que la tardança es pot haver vist afectada «pel fet de no tenir un govern central i la relació de les decisions del Port amb el Ministeri de Foment». Per aquest motiu, espera que el nou model d’ús compleixi la voluntat de permetre les activitats de busseig esportiu a aquelles entitats que busquen estudiar el litoral i els canvis que s’hi estan produint. Es preveu garantir la pràctica als clubs recreatius.

tracking