Diari Més

Salut

El Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública «no es refia» de la fi dels plans funcionals

Temen que el nou pla torni a involucrar diners públics en la sanitat privada

El Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública a Tarragona «no es refia» de la fi dels plans funcionals

El Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública a Tarragona «no es refia» de la fi dels plans funcionalsElena Pedrola

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Veiem l'abolició dels plans funcionals com una victòria pròpia, però això no s'acabaaquí». Així de contundents són les declaracions de la cupaire Laia Estrada, que valora d'aquesta manera la decisió del Departament de Salutde declararnul el conveni de col·laboració entre l'Institut Català de la Salut (ICS), l'empresa pública Gestió i Prestació (Gipps) i la Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla.

«Sabem que l'acord ja no està en funcionament, però no sabem com serà el nou pla que es tirarà endavant», explica Agustí Aragonés, membre del Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública a Tarragona, que demana que el nou acord sigui «només per a la sanitat pública». I és que els ja antics plans funcionalsplantejaven una actuació conjunta dels gestors públics i privats de la sanitat, amb un primer objectiu demillorar la qualitat assistencial i incrementar-ne l’eficàcia i eficiència, així com optimitzar els recursos. Però segons fonts de Salut, aquest conveni «ja no s’està desplegant», per això s’ha decidit anul·lar-ho.

Actualment, s’està elaborant un pla estratègic del Camp de Tarragona «amb la finalitat de respondre l’interès públic i reforçar els serveis públics». Pla que des del Grup demanen que sigui totalment públic, mostrant-se «en alerta perquè pot tornar a implicar l'ús de diners públics per a la sanitat privada». «No és normal», segueixen denunciant des del Grup en roda de premsa, «que una entitat pública que desenvolupa el 70% de servei sanitari total de la poblaciódel territorinomés rebi el 35% de pressupost públic de l'Institut Català de la Salut (ICS)». «Perquè si tots els diners de la sanitat pública fossin realment per a centres públics, es podria oferir un millor servei a tota la societat, i les condicions laborals dels treballadors també millorarien», segueixen manifestant des del Grup.

Per altra banda, segons explica Laia Estrada, l'abolició d'aquest pla era un dels punts que portava Junts pel Sí al programa electoral, «per això no ens sorprèn la decisió, sinó que és el que havien de fer», segueix la regidora de la CUP.

Una lluita de gairebé dos anys

El Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública a Tarragona, format per la CUP, els sindicats CGT, Co.Bas i CATAC, Podem cercle Torreforta i persones a títol individual, va iniciar la lluita contra els plans funcionals, en funcionament des del 2013, la tardor de l'any 2014. Des de llavors el Grup ha recollit 9.366 firmes de persones que se sumaven a la demanda feta al consellerde SalutToni Comín de retirar-los. Aquest dimarts mateix, el Grup ha fet entrega de les últimes 3.800 signatures als Serveis Territorials de Sanitat de Tarragona.

tracking