Diari Més

Infraestructures

Un incendi en unes canyes a prop de les vies causa retards de mitja hora a Rodalies

Els sindicats critiquen que les incidències són fruit de la manca de manteniment i d’inversió d’Adif, i no descarten que es puguin repetir

El fum cobrint les vies de Renfe, a l'alçada de l'estació de classificació al polígon Entrevies.

Un incendi en unes canyes a prop de les vies causa retards de mitja hora a Rodalies@npelay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un incendi d’uns matolls i canyes ha cremat, avui al matí, els cables de senyalització del servei ferroviari, la qual cosa ha causat retards en els trens del voltant de mitja hora. Tal com expliquen des d’Adif, quan el sistema de senyalització detecta una incidència, posa en vermell automàticament tots els semàfors de les vies. Així, els trens s’han d’aturar forçosament a cada semàfor fins que els donen l’ordre, de forma manual, de què poden seguir circulant. Així, cada tren avança més lentament del que és habitual, i acumula retard pel tren anterior. L’incendi ha estat un imprevist, que s’ha sumat a l’altra afectació ferroviària, a la línia de Mont-roig, que també afecta la puntualitat dels trens des de passat dilluns.

Segons els sindicats, el d’avui ha estat un incident que demostra la falta de manteniment que pateix el sistema. «Fa molt temps que demanem que netegin les canyes, sobretot ara a l’estiu, perquè era d’esperar que podria passar alguna cosa», explica el president de comitè d’empresa d’Adif de Tarragona, Hèctor Sebastià. El president assegura que es fan uns manteniments mínims que no prevenen que hi hagi alguna incidència i que només es fan «de cara a la galeria», però que en realitat no són prou exhaustius. Assegura que és un manteniment que «no és tècnic però és igual de necessaris». Sebastià denuncia que no es soluciona mai l’arrel del problema, sinó que «quan hi ha una afectació, es resol amb lentitud per manca de recursos humans i de pressupost, i no es soluciona el problema, sinó que es tapa». De fet, actualment, els treballadors d’Adif estan convocats a vaga per denunciar un augment en la plantilla.

La Plataforma per la Defensa d’un Ferrocarril Públic i de Qualitat al Camp de Tarragona (PDF), per la seva banda, considera que el servei està immers en una «espiral de problemes», segons diu el portaveu, Carlos Montejano. La Plataforma ha rebut les queixes de diversos usuaris que volien deixar constància del temps d’espera pel seu tren. «L’incendi és un accident, però res no garanteix que no segueixin succeint. Si no es fan obres de reparació i manteniment en profunditat, el servei anirà empitjorant», assegura Montejano. Segons la PDF, la responsabilitat «és d’Adif, i en última instància del ministeri de Foment, tot i que la Generalitat també podria esforçar-se en allò sobre el que té competències. La qüestió és que hi ha una deixadesa generalitzada».

Amb tot, els usuaris han patit retards, segons Renfe, de fins a una hora. L’incident a Tarragona s’ha resolt al migdia i el de Mont-roig s’està arreglant per fases i no té data de finalització.

Les canyes calcinades.

Un incendi en unes canyes a prop de les vies causa retards de mitja hora a Rodalies@npelay

tracking