Diari Més

Educació

El transport públic pels estudiants de la URV és el més car de Catalunya

Lleida i Girona tenen targetes de bus especials i Barcelona compta amb una targeta de viatges il·limitats més econòmica

Estació d'autobusos de Tarragona, a la Imperial Tarraco.

El transport públic pels estudiants de la URV és el més car de CatalunyaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els estudiants de Tarragona són els que gaudeixen de menys descomptes de transport de tota Catalunya. Tot i tenir tarifes reduïdes, amb un preu un 10% inferior en cada abonament, l’estalvi no és comparable a la de la resta de capitals catalanes.

Posant per cas un estudiant, que viu a la capital de província i utilitza aproximadament 50 viatges mensuals, tenint en compte dos viatges cada dia de dilluns a divendres, sumant els imprevistos. A Tarragona, la seva millor opció és l’abonament 50-30 que permet fer 50 viatges al mes i costa 29,25 euros pels estudiants. A Lleida i a Girona existeix una targeta especial per estudiants, que permeten uns abonaments molt més ajustats. A Lleida 10 viatges valen 5 euros i a Girona hi ha una targeta única de 380 viatges que val 110 euros, així doncs, els estudiants paguen menys de 3 euros per cada deu viatges. A Barcelona, no existeix l’abonament específic per universitaris, però tots els menors de 25 anys es poden fer la Tjove, que dura un trimestre i costa 105 euros. L’estudiant que realitza 50 viatges mensuals haurà de pagar aproximadament el mateix que a Tarragona. Tot i així l’estudiant Barceloní podrà fer viatges il·limitats per tota l’àrea metropolitana durant tres mesos pel mateix preu, i el tarragoní, per fer el mateix, s’haurà de comprar una Tmes, per un preu més alt.

Cal tenir en compte també que els estudiants que visquin a localitats properes a Tarragona, des de Cambrils a Torredembarra, estan comptabilitzats en la zona 1, i no caldrà que paguin dues zones, com és el cas dels estudiants de Valls, Calafell o Montroig del Camp.

Els sindicats d’estudiants tarragonins critiquen durament que tots els ens implicats ho permetin, sigui la universitat, la Generalitat o la mateixa Autoritat Territorial de la Mobilitat. Tant com explicava un membre del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans a Tarragona, l’Aleix Tena, «estem pagant unes taxes abusives, fins i tot amb els abonaments, anar a un poble proper, com Valls, és excessivament car».

Consideren que, entre tots, haurien de rebaixar les tarifes als estudiants que, no només no poder permetre’s treballar una jornada completa, «hem de pagar prop de 2.000 euros cada curs universitari, i això molts li hem de sumar uns 600 euros en transport». Consideren que la Universitat hauria de ser la que pressioni perquè s’ajustin els descomptes a uns preus més accessibles, tant a l’administració pública com a les empreses de gestió del transport públic.

A més, assegura que els més perjudicats són els estudiants de ciutats i pobles propers, i les xifres ho confirmen. En el moment en què es necessiten 2 zones, l’abonament 50-30 passa de 29,25 euros a 53,82 euros. Els altres abonaments, pateixen un augment similar.

«Hi ha moltes famílies que tenen uns ingressos mensuals inferiors a mil euros, no se’ls pot exigir que en dediquin la meitat a agafar el bus», denuncia el sindicalista. La proposta del SEPC a la URV és que se segueixi un model com el de Girona o a Lleida, que ofereixen totes les facilitats a la mobilitat dels estudiants. «A més, és un benefici per les ciutats que vinguin estudiants, ho és per Tarragona com ho és per Reus, com per totes», argumenta Tena, que assegura que, amb les tarifes actuals, el que s’està aconseguint és que els estudiants escullin altres universitats com a primera opció.

tracking