Diari Més

Polèmica

Un reclús denuncia les «injustícies» a Mas Enric

Protesta pels als preus de l’economat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«A totes les presons espanyoles els interns reben un lot de productes d’higiene personal, gratuït i mensualment. Però, a Mas Enric, et donen un quan entres i, si la teva família t’ingressa diners o tens un destí de treball, no te’l donen. El més graciós del tema és que tenen la poca vergonya de vendre’ns aquests productes a l’economat, quan al CIRE (Centre d’Iniciatives per a la Reinserció) –empresa pública que gestiona els economats, el treball i els menjadors de les presons catalanes– els hi lliura l’Estat pel seu repartiment gratuït». Aquest és un fragment de la carta que un intern de Mas Enric –de qui aquest diari reserva la identitat– ha fet arribar a Diari Més i a través de la qual detalla algunes de les queixes que tenen els presos sobre el funcionament del centre penitenciari.

El reclús denuncia els alts preus que han de pagar els interns a l’economat –la botiga de la presó–, especialment si es comparen amb el de les presons de la resta de l’Estat. «Una televisió de 19 polsades, que al carrer no costa ni 100 euros, aquí en val 199 euros. Tenen uns preus completament abusius, ja que ens cobren el 30% més del que costen els productes al carrer», diu. L’intern posa altres exemples per denunciar-ho. «El cafè aquí costa 0,40 euros, mentre a les presons de fora de Catalunya en paguen 0,23. A Mas Enric paguem 0,53 per l’aigua i 3,6 euros per una caixa de cereals i, a la resta de l’Estat, 0,25 i 2 euros, respectivament», detalla. «El CIRE també et dóna uns tiquets de compra on no posen ni el nom de l’empresa, ni el CIF. També ens van estar venent segells de 0,47 euros a un euro», afegeix.

«Altra de les normes és prou curiosa. A tots els penals del país pots treure diners via postal o bancària. Doncs bé, aquí només ens deixen treure diners si els teus familiars venen a la finestreta. A un company, llur dona i dos fills viuen fora de Catalunya, li van dir que, si la seva dona necessitava diners, havia de venir fins aquí», explica. Entre moltes de les queixes que recull sobre el funcionament del centre, destaca també la dels horaris dels dies festius. «En totes les presons de l’Estat l’horari festiu de baixar de les cel·les és entre les nou i les deu del matí. Aquí tenim cada dia el mateix horari, que és baixar a un quart de nou. Ens van dir excusa que les cafeteres estan programades per dos quarts de nou i que no es poden canviar», argumenta.

tracking