Diari Més

URV

La URV dissenya nous sensors òptics que poden detectar contaminants a l'aigua amb alta precisió

Es tracta d’un prototip que millora el sensor patentat pel mateix grup que permet detectar el gel a les ales dels avions

La URV dissenya nous sensors òptics que poden detectar contaminants a l'aigua amb alta precisió

La URV dissenya nous sensors òptics que poden detectar contaminants a l'aigua amb alta precisióCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors del grup de Física i Cristal·lografia dels Materials de la URV han dissenyat un nou tipus de sensor fotònic ultrasensible que pot detectar concentracions de substàncies contaminants a l’aigua en volums micro. Es tracta d’un prototip que millora el sensor patentat pel mateix grup, que permet detectar el gel a les ales dels avions en ambients extrems i pot suportar l’erosió sense deixar de funcionar.

Aquest nou tipus de sensor fotònic s’ha fabricat sobre una superfície transparent de vidre i es basa en l’excitació infraroja de polaritons plasmònics de superfície (un tipus d’ona electromagnètica) que permet detectar petites concentracions de substàncies contaminants a l’aigua. El sensor aprofita l’existència de ressonàncies moleculars a la regió espectral infraroja per diferenciar substàncies contaminants de l’aigua. És a dir, la llum infraroja utilitzada en aquest treball és absorbida per les molècules de la substància que hi entra en contacte. Una mateixa substància pot absorbir radiació amb longituds d’ona diverses —d’acord amb la seva composició molecular— i cada porció de l’espectre que es captura es deu a una composició molecular específica. El fet que diverses substàncies tinguin ressonàncies diferents serveix per detectar concentracions de substàncies determinades través de diferents tècniques, com la del sensor que ara han desenvolupat. En el treball, el resultat del qual s’acaba de publicar a la revista Optics Letters, es demostra experimentalment, per exemple, la detecció d’un mínim de 0,02 % de volum d’alcohol en aigua pura.

Aquest és un dels resultats del prototip actual, però les simulacions que ha fet el grup de recerca Física i Cristal·lografia de Materials de la URV preveuen que la sensibilitat del sensor augmenti encara més. Aquest nivell de precisió en la detecció òptica de contaminants a l’aigua sobre una superfície de dimensions mil·limètriques pot tenir un gran interès tecnològic, ja que aquest sensor, connectat mitjançant fibres òptiques, pot incorporar-se a qualsevol element fet de vidre com ara provetes, portes de microscopi o fins i tot sobre pantalles de telèfons intel·ligents perquè està dissenyat en una plataforma transparent i, per tant, es pot aplicar allí on es necessiti implantar un sensor químic, també en un vidre. La novetat del treball es troba tant en el mecanisme de detecció com en la integrabilitat.

La tecnologia de fabricació consta d’escriptura làser 3D de femtosegons (10-15 segons = 0,000 000 000 000 001 segons) sobre vidre per realitzar els elements que guien la llum, les guies d’ona, juntament amb la connexió de fibres òptiques comercials. Això facilita que aquesta tecnologia es pugui traslladar a escala industrial. L’efecte plasmònic s’aconsegueix dipositant una capa nanomètrica d’un material transparent conductor sobre la superfície del vidre.

tracking