Diari Més

Religió

Els llibres litúrgics com a vehicles de la tradició

Coincidint amb la Jornada de Portes Obertes de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense es presenta una exposició de llibres Litúrgics Trientins dels segles XVI-XIX

Aquests llibres acostumen a ser modèlics en l'art de la impressió i de l'enquadernació.

Els llibres litúrgics com a vehicles de la tradicióCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Coincidint amb la Jornada de Portes Obertesdela Reial Societat Arqueològica Tarraconense, s’ha presentat una exposició de llibres Litúrgics Trientins dels segles XVI-XIX.

Un llibre liturgic serveix per a la celebració litúrgica. És, per tant, un element de la celebració. Els llibres litúrgics són un vehicle de la tradició, expressen la fe de l’Església. Però són també fruit d’una cultura determinada. Pel que són i pel que representen, acostumen a ser modèlics en l’art de la impressió i de l’enquadernació.

Podem dividir la història dels llibres litúrgics en cinc períodes: el de la improvització (segles I-III), el de la creativitat (segles IV-VI), els llibres litúrgics purs (segles VII-X), els llibres litúrgics mixtes (segles XI-XVI), els llibres tridentins (segles XVI-XX) i el Concili Vaticà II (segles XX-XXI). Aquesta exposició és una mostra de llibres litúrgics tridentins, és a dir, emanats de les reformes del Concili de Trento (1545-1563). Des del temps de la seva promulgació, els llibres tridentins van romandre gairebé inalterats. Els anys següents al concili es van publicar el Breviari (1568), el Missal (1570), el Martirologi (1586), el Pontifical (en 1595), el Caeremoniale episcoporum (1600) i el Ritual (1614). Només a partir de la meitat del segle de XX van patir reformes importants, fins els canvis més profunds que va representar el concili Vaticà II. Per tant, van estar vigents durant gairebé 400 anys.

Alguns dels llibres que es poden trobar a l’exposició són:

Breviarium romanum. Comprèn la litúrgia de les hores o ofici diví, que és la pràctica quotidiana de la pregària en diferents hores al llarg del dia, amb uns continguts definits per a cada hora.

Missale romanum. És el llibre que conté totes les cerimònies, oracions, lectures i rúbriques per a la celebració de la missa.

Martyrologium romanum. És el llibre en què es recullen elsnoms de tots els sants i les santes seguint l’ordre dels dies de l’any.

Caeremoniale episcoporum. Conté fórmules i ritus de les celebracions reservades al bisbe, com la confirmació, les ordenacions, les consagracions d’esglésies, etc.

Rituale romanum. Conté varis rituals religiosos, referents especialment a l’administració dels sagraments, processons, benediccions, exorcismes, etc.

Llibre de cor. Llibre de gran format que conté la música que canta el cor durant els oficis litúrgics.

Enquadernacions. Mostra de diferents enquadernacions del segle XVIII i primera meitat del XIX.

tracking