Diari Més

Medi Ambient

Repsol assegura que treballa per buscar millores per reduir els episodis de fum

La parada del complex industrial a Tarragona reduirà l'emissió de CO2 en 200.000 tones anuals

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Repsol ha explicat aquest divendres que la companyia treballa buscant millores per reduir els episodis de fum, que és el factor que consideren que causa l'alarma de la població. La reacció es produeix 12 dies després de l'episodi al polígon Nord de Tarragona, quan es van fer visibles dues columnes de fum negre que sortien de les torxes de Repsol i Dow Chemical, resultants d'una crema controlada d'un excedent de producció d'etilè, segons la companyia. El director del complex industrial de Repsol a Tarragona, Josep Francesc Font, ha assegurat que s'estan buscant«formes alternatives per subministrar vapor a la torxa»i «intentar que el fum sigui menys visible». Repsol ha arribat a la meitat de la parada programada, que implica l'aturada de l'activitat d'una part del complex, i amb la qual s'espera que es redueixi l'emissió de CO2 en 200.000 tones anuals.

Font ha defensat que va ser «un incident operatiu», sense «cap anomalia quant a seguretat», i que ja ha estat restablert a través del protocol de posada en marxa. Amb tot, les dues columnes de fum van causar alarma encara que «els valors ambientals van indicar que no hi havia hagut una afectació al territori», segons la companyia. Font ha explicat que les torxes«estan dissenyades per treballar en les màximes condicions de seguretat i que sempre produeixen fum».

«Si a la població li preocupa el fum, l'hem de minimitzar», ha afirmat Font. Una de les maneres seria subministrar vapor per evitar que el fum fos negre i afavorint que hi hagués força oxigen per mantenir el fum «blanc o transparent»i la flama ataronjada. Segons ha explicat el director del complex industrial de Repsol a Tarragona, l'objectiu del vapor és «afavorir la barreja entre hidrocarbur i oxigen».

Quan la barreja no és bona, es produeix sutge, que provoca el fum negre, «similar al de la crema de pneumàtics», segons Font. Així, Repsol estaria treballant en una alternativa per subministrar el vapor i evitar la formació de fum negre. «Intentarem que el fum sigui menys visible», ha conclòs.

D'altra banda, Font també ha recordat que Repsol fa 54 pràctiques anuals contra incendis a les seves instal·lacions, i que també provoquen fum. «Si això preocupa la població, estem pensant en deixar de fer-ne a les nostres instal·lacions», ha afirmat Font, que ha explicat que es buscarien«nous emplaçaments»per fer les pràctiques contra incendis.

Parada del complex

Repsol ha arribat ara a l'equador temporal de la parada programada, que implica l'aturada de l'activitat de part del complex industrial, en concret de les unitats de combustibles: destil·lació i hidrotractaments. Amb les parades, que es repeteixen de forma periòdica per a la revisió i manteniment de les unitats de les plantes, es reduirà l'emissió en 200.000 tones CO2 anuals. Això representa entre un 5% i un 10% de les tones de CO2.

La companyia destina un total de 42,5 MEUR a aquesta parada i hi treballen més de 3.000 treballadors. La parada contempla la realització d'inspeccions reglamentàries i l'execució de determinats treballs de manteniment i projectes d'inversió, que no poden dur-se a terme amb les unitats de producció en marxa, amb una estimació total de 500.000 hores. Les inversions estan relacionades amb la seguretat, les millores mediambientals i l'eficiència energètica, tot aplicant les millors tecnologies disponibles. La parada, tot i que es prepara durant més temps, s'executa en entre 20 i 25 dies, un fet que implica que hi ha treballs de nit i de dia.

Repsol assegura que treballa per buscar millores per reduir els episodis de fum

Repsol assegura que treballa per buscar millores per reduir els episodis de fumMarta Olivé

Repsol assegura que treballa per buscar millores per reduir els episodis de fum

Repsol assegura que treballa per buscar millores per reduir els episodis de fumMarta Olivé

tracking