Diari Més

Medi ambient

Dues tortugues supervivents de la platja Llarga s'alliberaran al juny

La xarxa de voluntaris vigilarà les platges per protegir i detectar la possible arribada dels animals

Dues tortugues supervivents de la platja Llarga s'alliberaran al juny

Dues tortugues supervivents de la platja Llarga s'alliberaran al junyCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dues de les tres tortugues babaues més famoses, de fa dos estius, seran finalment alliberades al mar perquè puguin reprendre el seu cicle vital ben aviat. Així ho explicava ahir la biòloga Aïda Tarragó, membre de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina del Departament de Territori i Sostenibilitat en la presentació de la campanya de seguiment d’aquesta espècie marina. «Dues de les tres supervivents han rebut l’alta mèdica i les podrem alliberar entre finals de juny i juliol», detallava. En aquests moments, la temperatura de l’aigua serà ideal, ja que se situarà al voltant dels 19 i 20 graus centígrads.

Tot i que els experts encara estan estudiant quina serà la platja més adient per alliberar les tortugues al mar, la biòloga assegurava que «l’esdeveniment serà públic». Cal recordar que l’inici de l’empremta tarragonina en el camp de les tortugues marines va començar fa dos estius amb la nidificació d’un femella a la platja de l’Arrabassada. Pocs mesos després, a finals d’octubre, es va descobrir un segon niu a la platja Llarga. D’aquesta manera, l’alliberament dels dos exemplars es convertirà en un fet històric.

Tarragó també va recordar que «vam decidir obrir el niu perquè la compactació de la sorra impedia que poguessin sortir. Dels 12 exemplars que vam poder salvar n’han sobreviscut tres». Actualment, aquests es troben al Centre de Recuperació d’Animals Marins (CRAM) i ja tenen un any i mig de vida. «Quan les vam treure del niu pesaven entre deu i trenta grams i ara ja arriben als tres quilos i mesuren entre un i tres pams de grandària», afegia la biòloga.

D’altra banda, l’Ajuntament i les entitats ambientals Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC), l’Associació Mediambiental La Sínia i el Grup d’Amics de Toni Achón - Ecologistes de Tarragona (GATA) ja han obert la campanya de seguiment de la tortuga marina. La regidora de Medi Ambient, Ivana Martínez, va explicar que «comptem amb una trentena de voluntaris que faran rondes de nit i de dia per vigilar les platges i, així, poder detectar qualsevol rastre de tortuga o d’un niu, per tal de protegir-les». En aquest sentit, Aïda Tarragó va recordar que «en cas de trobar-se una tortuga marina, el primer que s’ha de fer és avisar al telèfon d’emergència 112. Nosaltres ens desplaçarem a la platja per atendre l’animal i conèixer la seva situació». Una de les voluntàries de l’Associació La Sínia, Alba Muntadas, va detallar que «la setmana vinent iniciarem la formació per a tot aquell que vulgui convertir-se en voluntari i després ja començarem a patrullar». De fet, des de la xarxa de voluntaris van fer una crida perquè ts’adhereixin nous integrants. «Els experts diuen que enguany hi ha força possibilitats que arribin noves tortugues. Intentarem trobar nius i protegir-los», afegia la voluntària.

tracking