Diari Més

Justícia

Més de 230 persones han acabat a la presó per delictes de trànsit en els últims 5 anys

El motiu de presó més recurrent entre els conductors tarragonins ha estat el de conducció sense el permís

Més de 230 persones han anat a presó per delictes de trànsit en 5 anys

Més de 230 persones han anat a presó per delictes de trànsit en 5 anysDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presó de Tarragona i, ara, la de Mas Enric, ha rebut 233 persones per delictes contra la seguretat viària des del 2011. Els infractors han complert pena, o en segueixen complint, per delictes diversos, des de conducció sota els efectes de l’alcohol, a conducció temerària o negar-se a realitzar el test d’alcoholèmia. La majoria de presos van ser condemnats per conduir sense el permís. De fet, en l’actualitat, a la presó de Mas Enric hi ha 14 persones internes per aquest delicte. A més, també estan complint sentència tres persones per conducció temerària. Pel que fa al centre obert, on han d’acudir els infractors a dormir, hi ha quatre interns amb condemnes de trànsit: dues per conduir sense carnet, un per alcoholèmia i drogues i un per conducció temerària.

La presó de Tarragona ofereix programes pels convictes de trànsit, així com per les persones que, sense tenir una condemna relacionada, tenen un perfil susceptible a cometre un delicte. Des de 2011, 114 interns han passat per aquests cursos. El programa Hora Punta, especial per delictes de trànsit, n’ha rebut 21. El programa treballa l’empatia amb entitats de víctimes d’accidents de trànsit. D’altra banda, el programa d’intervenció generalista, ha tingut 93 interns. És un programa destinat a tothom, tant els que han comès delictes de seguretat viària com els que compleixen amb el perfil, per exemple, per problemes de compliment amb les normes i que reben una recomanació preventiva dels serveis de presons.

Tarragona segueix la tendència de la resta de Catalunya, on es condemnen més persones per conduir sense carnet que per conduir sota els efectes de l’alcohol. En el que portem de 2016, hi ha hagut 200 condemnes per conduir sense permís a tota Catalunya, el 53% de les condemnes totals. En canvi, n’hi ha hagut 90 per alcohol i drogues, 58 per conducció temerària i 27 per negar-se a realitzar el control d’alcoholèmia. Cal destacar, però, que per tal de què es consideri delicte penal i, per tant, pugui haver-hi una condemna de presó, cal superar la taxa d’alcohol de 0,60 mg/l en l’aire espirat. Per ser condemnat per excés de velocitat, el conductor hauria de superar en 60 km/h el màxim permès dins de via urbana, i en 80 km/h en via interurbana. La pena més greu és per conducció temerària posant en risc a les persones, que es pot condemnar amb fins a cinc anys de presó.

tracking